Gemeente Ubbergen


Persberichten

Bezoek jury Europese Entente Florale

Na maanden van voorbereiding was het op 1 juli zover: het bezoek van een internationale jury in het kader van de Entente Florale, de Europese groenverkiezing.

Aangezien "dubbeldorp" Beek-Ubbergen vorig jaar verkozen is tot groenste dorp van Nederland, vertegenwoordige zij op dinsdag 1 juli Nederland in de verkiezing tot groenste dorp van Europa. Aan deze verkiezing nemen 12 Europese landen deel.

Na ontvangst van de juryleden in het gemeentehuis en een presentatie van burgemeester Wilbers werd er een film getoond met daarin alle mooie plekjes in Ubbergen. Deze film is gemaakt door "Leuk voor later" uit Millingen a/d Rijn. Hierna konden de juryleden al het moois met eigen ogen gaan aanschouwen tijdens een ruim 3 uur durende rondrit door polder, dorpskern en stuwwal. Onderweg werd in het Engels uitleg gegeven over wat er allemaal te zien was.

Het eerste deel van de route werd per zonnetreintje afgelegd. Dit vonden de juryleden erg bijzonder, want zo'n zonnetreintje hadden ze nog niet eerder gezien. Er werd gestopt in de Werchensestraat, waar Zeger Stappershoef het gezelschap opwachtte en uitleg gaf over zijn agrarische combinatie met natuurbeheer. Daarna werd de rit voortgezet richting het Persings kerkje, waar een lunch, verzorgd door 't Spijker, geserveerd werd. Na de lunch werd het gezelschap afgezet bij het voetgangerspontje over het Meertje, waarna een wandeling over het struinpad naar Ubbergen volgde. Veilig aan de andere kant van de Rijksweg aangekomen werd de tocht per bus voortgezet langs het standbeeld van Nescio, de mooie villa's aan de Rijksstraatweg, de waterspeelplaats, het Kulturhus en het dierenweitje. Vervolgens werd na een korte klim een bezoek gebracht aan Huize Wylerberg en het daarnaast gelegen Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap. Hier kreeg de jury een korte uitleg van Jaap Mooiweer en was er de gelegenheid zelf rond te wandelen. De laatste stop werd gehouden bij het kleine Bartholomeuskerkje, waar Wim van den Hof en Ben Willems vertelden over het onderhoud van het kerkhof. Tot slot, aangekomen bij hotel Val Monte waar de jury overnachtte, werd de juryleden de ware groene schouwburg getoond bij het uitkijkpunt aan de Oude Holleweg en op het terras van hotel Val Monte.

Na een hapje en een drankje ging de jury in beraad om hun eerste bevindingen met elkaar te bespreken. Een samenvatting van deze bevindingen legde de juryvoorzitter later voor aan burgemeester Wilbers, de betrokkenen vanuit de gemeente en de verzamelde pers. De jury sprak lovend over deze dag en over hetgeen ze gezien hadden. Uiteindelijk zal op 19 september in Split (Kroatië) bekend gemaakt worden wie zich het groenste dorp en de groenste stad van Europa 2008 mogen noemen.

De jury vertrekt met het zonnetreintje