Gemeente Rotterdam

De Verkeersonderneming, een samenwerking van meerdere partijen, moet de Rotterdamse haven bereikbaar houden.

De bereikbaarheid van de Rotterdamse haven is van groot belang voor Rotterdam en de rest van Nederland. De filedruk op de belangrijkste verkeersader, de A15, is echter groot. Daarom hebben het Havenbedrijf, Rijkswaterstaat en de gemeente en stadsregio Rotterdam besloten een Verkeersonderneming op te richten die de filedruk op en rond de A15 moet verminderen. De eerste verkeersonderneming in Nederland is een feit.

Hans Smits, Jeannette Baljeu en Camiel Eurlings ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. Ondertekend
Op woensdag 9 juli hebben Camiel Eurlings (minister van Verkeer en Waterstaat), Jeannette Baljeu, (wethouder van de gemeente en portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de stadsregio Rotterdam) en Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf een samenwerkingsovereenkomst ondertekend waarmee De Verkeersonderneming officieel is opgericht. Directeur van De Verkeersonderneming is Laurens Schrijnen.

Aan de slag
De Verkeersonderneming gaat aan de slag met drie concrete zaken:
- Verkeersmanagement: maatregelen om de beschikbare wegcapaciteit in het havengebied optimaal te benutten.

- Mobiliteitsmanagement: maatregelen om de weggebruiker te stimuleren om niet of op een ander moment in de auto te stappen. De Verkeersonderneming wil het verkeer in de spits met 20 procent reduceren.

- Nog dit jaar opent De Verkeersonderneming een loket waar alle vragen en ideeën op het gebied van verkeer en vervoer op en rond de A15 neergelegd kunnen worden.

Samenwerken
"De verantwoordelijkheden voor verkeers- en mobiliteitsmananagement blijven waar ze horen te liggen: bij Rijkswaterstaat, stadsregio, gemeente en havenbedrijf", zei minister Eurlings. " Wel gaat De Verkeersonderneming er voor zorgen dat deze partijen nog beter met elkaar samenwerken. Want daar ligt de winst; wegbeheerders en havenbedrijf gezamenlijk aan het werk met een plan dat over de grenzen van de eigen verantwoordelijkheden heen gaat."

Duurzaam verbeteren
"De Rotterdamse haven is de economische motor van Rotterdam en Nederland. Die moet blijven draaien. Voor, tijdens én na de verbouwing van de A15! Met een mobiliteitsvraag die blijft groeien, moeten we de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven duurzaam verbeteren. Dat vraagt om een onorthodoxe Rotterdamse aanpak. Die aanpak zie ik nu terug in De Verkeersonderneming, en daar kunnen we als de vier founding fathers en overige betrokkenen trots op zijn. We zetten in Rotterdam graag de toon met nieuwe aanpakken voor urgente problemen." aldus wethouder Jeannette Baljeu bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Raad van Advies
De Verkeersonderneming krijgt een Raad van Advies, waarin Deltalinqs, de gemeente Spijkenisse, de Kamer van Koophandel, TLN en EVO zitting hebben. Deze Raad is ook vandaag formeel opgericht door het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

De oprichting van de Verkeersonderneming komt voort uit het programma Bereikbare Haven, waaraan ook Deltalinqs, de gemeente Spijkenisse, de Kamer van Koophandel, TLN, EVO en deelnemen.

Bron: Bestuursdienst, 10-07-2008