Senternovem


10-07-2008 | Biomassa - Er bestaan geen `goede' en geen `slechte' gewassen

Het gebruik van groene grondstoffen, waaronder landbouwgewassen, als bron voor brandstoffen staat sinds enige tijd flink ter discussie. Eén van de belangrijkste bezwaren zou zijn dat de mondiale voedselvoorziening er door in het gedrang komt en de voedselcrisis verergert. Lang niet altijd zijn dergelijke ideeën echter wetenschappelijk onderbouwd. Reden voor het Platform Groene Grondstoffen om op basis van een overzicht van relevante feiten het spanningsveld tussen wereldvoedselvoorziening en -energievoorziening te analyseren. De bevindingen zijn neergelegd in de publicatie `Biomassa - Hot Issue; slimme keuzes in moeilijke tijden'.

Johan Sanders van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) en lid van de werkgroep binnen Platform Groene Grondstoffen die het onlangs verschenen boekje opstelde: "Wat we willen overdragen is dat er voor de productie van energie per definitie geen goede gewassen zijn, maar ook geen slechte; het hangt ontzettend van de situatie af." Vaak wordt gezegd dat eerste-generatie biobrandstoffen altijd fout zijn omdat ze ten koste zouden gaan van de voedselvoorziening. Sanders: "Honger heeft echter vaak andere oorzaken dan het gebrek aan goede landbouwgrond: slechte logistieke voorzieningen, het ontbreken van kunstmest en slecht onderwijs of gezondheidszorg bijvoorbeeld. Maar ook regimes die niet het beste voor hebben met de inwoners van hun land. Honger als gevolg van dergelijke oorzaken los je niet op door af te zien van eerste-generatie biobrandstoffen."

Efficiency-slag
Een van de conclusies van het platform luidt dat er voldoende potentieel aan groene grondstoffen ontwikkeld kan worden om de groeiende vraag naar bio-energie en biomaterialen te dekken zonder de voedselvoorziening in gevaar te brengen. "Voorwaarde is wel dat de productiviteitsverhoging in de landbouw wereldwijd hoog op de agenda blijft staan en dat er slim met biomassa wordt omgegaan", zegt Sanders. "Op het gebied van efficiency bijvoorbeeld valt veel te winnen, bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van reststromen. Tot op heden blijven delen van een oogst, zoals stro en loof, vaak onbenut en dat kan anders. Maar ook wat betreft de manier waarop het dagelijkse eten in de westerse wereld ons bord bereikt, valt er nog veel te winnen: we hebben zo'n 2000 - 2500 kcal energie per dag in verteerbare vorm nodig. Maar om het op ons bord te krijgen spenderen we 40.000 - 50.000 kcal. Onze boodschap is niet dat mensen van dieet moeten veranderen - iedereen mag hetzelfde blijven eten - maar we moeten het wel veel efficiënter produceren."

Handhaving én positieve boodschap
Op de vraag hoe we er in Nederland (en Europa) voor kunnen zorgen dat de producten die we hier invoeren en gebruiken niet ten koste gaan van de wereldvoedselproductie, antwoordt Sanders: "Daartoe is het nodig om heldere criteria op te stellen en te komen tot een vorm van monitoring om de handhaving te controleren. De EU heeft inmiddels criteria geformuleerd, Nederland en het Verenigd Koninkrijk waren de EU daar al in voorgegaan. Certificering is vanzelfsprekend een belangrijk instrument en producenten en gebruikers van voedingsgewassen als palmolie, suiker en soja zijn daar inmiddels mee bezig. Maar behalve duidelijk maken wat er allemaal niet mag, is het naar mijn idee ook belangrijk een positieve boodschap uit te stralen. Daarom moeten we ook laten zien onder welke omstandigheden je economisch verantwoord en tegelijkertijd duurzaam voor mens en planeet met groene grondstoffen kunt werken; aan die boodschap hopen we met ons boekje bij te dragen."

Het boekje `Biomassa - Hot Issue; slimme keuzes in moeilijke tijden' kunt u downloaden op de website van Platform Groene Grondstoffen.

Meer informatie

Downloads rapporten en achtergrondinformatie