Senternovem


10-07-2008 | KansRijk 2008: kennisuitwisseling en inspiratie

Het was een dag van inhoudelijke verdieping, inspiratie, matchmaking en netwerken. EnergieTransitie en Energie Onderzoek Subsidie (EOS) blikken tevreden terug op hun deelname aan de vierde editie van KansRijk, hét jaarlijkse relatie-evenement van SenterNovem. In Nieuwegein werden op 5 juni jl. zes thema's gepresenteerd aan bestaande en nieuwe relaties: Mobiliteit, Gebouwen, Biobased economy, Duurzaamheid, Industrie en Water.

Centraal in de themapaviljoens stond het ontmoeten en samenbrengen van potentiële samenwerkingspartners en het uitwisselen van ideeën. Voor EOS was in dat kader met name de deelname van Energiecentrum MKB een schot in de roos. Het energiecentrum bood EOS de mogelijkheid om direct in contact te komen met diverse gemeenten en bedrijven. Andersom profiteerde het energiecentrum van de kennis en contacten van EOS. De in totaal 1700 deelnemers aan KansRijk maakten enthousiast gebruik van matchmaking en meldden zich via de website van het Energiecentrum aan voor de vraag- en aanboddatabase. Ook EOS' samenwerkingspartner Syntens gaf acte de présence.

Niet-technologische aspecten van co-siting-projecten Het EnergieTransitie Platform Ketenefficiency besprak onder meer de casus `Biopark Terneuzen'. Mark van Waes schonk in zijn presentatie aandacht aan de maatschappelijke, sociale en ecologische aspecten van dit project op basis van co-siting, oftewel clustering van industriële activiteiten. Zijn boodschap was dat het samenbrengen van mensen vaak een veel grotere uitdaging is dan het oplossen van technologische issues. Vanuit zijn ervaring als projectmanager besprak Van Waes vraagstukken als: Wat als de ene partij iets wil en de andere niet? Wie zijn de spelers in een project? Waar kun je weerstand verwachten of juist samenwerking en hoe ga je daarmee om? Hij benadrukte: "Spreek niet over reststromen, maar kijk liever naar de mogelijkheden van deze grondstoffen op het hoogste niveau. En kwalificeer die in de zeven F's: van food en farmacie tot fuel en fire. Het resulteert de ene keer in voedsel en de andere keer in brandstof."

`Auto van de toekomst gaat rijden'
De bezoekers van KansRijk maakten in workshops van het EnergieTransitie Platform Duurzame Mobiliteit kennis met het Rijksprogramma `Auto van de toekomst gaat rijden'. De Rijksoverheid wil innovaties voor klimaatvriendelijke, schone, stille, slimme en veilige mobiliteit snel op de markt krijgen. Met het programma wil Nederland zich dan ook profileren als proeftuin en `early market' voor kansrijke innovaties in duurzame mobiliteit. Het omvat naast plannen voor fiscale vergroening onder meer de tenders `Innovatieve Busprojecten' en `Tankstations alternatieve Brandstoffen'. Bezoekers van KansRijk kwamen ook zelf met ideeën, zoals alternatieve brandstoffen en aandrijvingen van voertuigen.

Energiebesparende, superlichte ventilator
In het paviljoen Industrie stal Bronswerk Heat Transfer B.V. de show met een opstelling van een deel van de Aero-Whizz fan: een ventilator die een kwart weegt van traditionele industriële ventilatoren. De enthousiaste presentatie van de standhouder trok vele bezoekers. Daarmee startte de uitrol van een echte energiebesparende innovatie op KansRijk.

Bezoekers zetten hun project op de kaart
Het EnergieTransitie Platform Groene Grondstoffen trok met de Kanskaart de aandacht in het paviljoen Biomassa. De Kanskaart is een grote kaart van Nederland met daarop interessante biomassa- en waterstofprojecten. Bezoekers wilden de kaart niet alleen graag meenemen, ze wilden hun eigen projecten ook graag op de kaart zetten. Ook was er veel belangstelling voor het boekje `Biomassa - hot issue', mede door de presentatie over duurzaamheid van biomassa door Edith Engelen.

NET-Trofee voor energiezuinig wonen en werken
Het laatste programmaonderdeel werd verzorgd door minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie. Zij lichtte haar visie toe op `Energie in de prachtwijk' en reikte de NET-Trofee 2008 uit. Deze prijs voor het beste initiatief op het gebied van energiezuinig wonen en werken ging dit jaar naar Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW) uit Dronten, voor het energiezuinig maken van meer dan tachtig woningen.