Gemeente Gouda


Zomeravond beiaardconcert 7 juli (3-7-2008)

AMERIKAANSE BEIAARDIER IN GOUDA

Op maandagavond 7 juli ontvangt Gouda de Amerikaanse gastbeiaardier Bill de Turk tijdens de zomeravond beiaardconcertreeks op de Sint Janstoren. Gouda is erg verguld met deze opening.

Bill is beiaardier van de prachtige Bok Tower in Florida, voor beiaardiers echt 'the place to be', mede omdat deze roze marmeren toren in een sprookjesachtig mooie tuin staat. Het carillon dat erin hangt wordt gerekend tot één van de mooiste ter wereld. Dit jaar is deze beiaardier overgevlogen naar Nederland om hier zijn muziek te laten horen.

Bill zal zijn concert beginnen met een symfonie voor het carillon, geschreven door Georg Friedrich Händel, gevolgd door een viertal Franse dansen van onder andere Jean-Babtiste Lully en Jean Phillip Rameau. Het carillon is een uitstekend instrument om gitaarmuziek op te spelen, vandaar dat Bill ook drie gitaarwerken van Anton Diabelli zal laten horen. Verder zal hij werken spelen van de Amerikaanse beiaardier en componist Ronald Barnes, onder wiens invloed de zogenaamde 'Amerikaanse speelstijl' tot stand is gekomen. Zijn muziek is aangenaam en getuigt van grote muzikaliteit en smaak.

Het concert begint om 20.15 uur. De beste luisterplaatsen zijn o.a. de tuin van het Catharina Gasthuis, de Molenwerk, achter de Vischmarkt, achter de Kerk, de Koster Gijzensteeg en diverse binnentuinen en hofjes.


---