Nederlandse Kano Bond


10 juli 2008

Afgelopen dagen vonden in het Italiaanse Valtellina de Junioren Europese Kampioenschappen wild water afvaart plaats. Tijdens deze wedstrijden gaven een drietal kanovaarders van de nationale Steegh Assurantiën afvaartselectie acte de présence voor Nederland.

Uistekende 7e plaats kanovaarder Verhaagh na spannende strijd in Italië
Vooral de klassieke wedstrijd was voor Nederland van groot belang. Daarop had Sebastiaan Verhaagh namelijk kansen om mee te doen om de podiumplaatsen. Dat zag er aanvankelijk ook zo uit. Op de officiële tussentijd na 500 meter lag Verhaagh op een tweede plek (waar hij meestal pas later in de wedstrijd op stoom komt) en op de inofficiële en handgeklokte tussentijd na 2¸5 km op een vierde plaats in de wedstrijd. Normaal gesproken goede uitgangspunten. Echter bleek vandaag aan de finish na drie km en een enerverend seconden spel op de rivier Adda de 7e positie Verhaagh zijn deel. Met een tijd van 8 min. 40¸83 sec. op luttele drie tellen van het brons (aan de andere kant betekende drie sec. langzamer een 14e plaats) dat naar enigszins verrassend naar Matieu Meyers uit Luxemburg ging. Ondanks dat er op meer was gehoopt¸ betekent de 7e plaats een uitstekend resultaat. Vooral daar de laatste trainingsdag voor Verhaagh met de officiële non-stop training desastreus begon met een totaal mislukte eerste trainingsrun¸ een zwempartij tijdens de tweede training en een extreem magere 15e ranking in de officiële non-stop training. Verhaagh&rsquos jonge teamgenoten deden het naar behoren met een 33e plaats voor Victor den Haan en een 35e plaats voor Raf van Rijswick.

De teamwedstrijd was voor Verhaagh¸ Den Haan en Van Rijswick geen succes. Na 200 meter brak de peddel van Van Rijswick en raakte hij te water. Er kwam een snel einde aan de eerste landenwedstrijd van Nederlandse junioren ooit. De winst in deze wedstrijd ging naar juniorenploeg uit Slovenië voor Duitsland en Tsjechië.

Kanovaarder Verhaagh stelt teleur op sprint
Na de klassieke wedstrijden stond vrijdag de ploegensprint op het programma en werd zaterdag de individuele sprint afgewerkt. De ploegensprint over klassieke afstand viel voor de Nederlandse ploeg al letterlijk in het water door een gebroken peddel. Nu ging het mis door een stuurfout. Door deze fout kiepte Raf van Rijswick om en was de ploegenwedstrijd al na de eerste manche voorbij. Geen resultaat dus. Op de individuele sprint zag de nationale Steegh Assurantiën selectie kansen voor Sebastiaan Verhaagh vanwege de zeer sterke tussentijd tijdens de klassieke afstand (het sprintparcours maakt deel uit van het klassieke parcours) om mee te doen om de podiumplaatsen. Helaas bleek dit na eerste manche niet bewaarheid. Verhaagh moest genoegen nemen met de 13e plaats. Zwaar teleurgesteld was de puf er voor de tweede omloop uit. Wat resulteerde in een Verhaagh niet waardige 18e plaats! Van Verhaagh&rsquos jonge teamgenoten deed vooral Victor den Haan het meer dan behoorlijke met een 30e plaats in de einduitslag van de sprintwedstrijd (een verbetering met drie plaatsen t.o.v. de klassieke wedstrijd) en een 35e plaats voor Raf van Rijswick.

Alleen Sebastiaan Verhaagh reist nu door naar het Zwitserse Buochs om deel te nemen aan het Pre-WK voor junioren. Met enkele dagen rust en een gedegen training hoopt Verhaagh op de rivier de Engelberger Aa sportieve revanche te nemen.

NKB Bondsbureau
Postbus 2656
3430 GB Nieuwegein
030 7513750 / info@nkb.nl
Copyright