Partij van de Arbeid

Aanbestedingswet afgewezen

10-07-2008 10:44

De PvdA in de Eerste Kamer heeft de nieuwe aanbestedingswet afgewezen, waarin zou worden geregeld hoe de overheid opdrachten moet aanbesteden bij het bedrijfsleven. PvdA-senator van Driel: 'Er is te weinig rekening is gehouden met werknemersbelangen, milieu en innovatie. En het wetsontwerp leidde tot te veel bureaucratie.

De aanbestedingswet die het kabinet (minister van der Hoeven) aan de Eerste Kamer voorlegde, had als belangrijkste doel in de wet te regelen hoe de overheid opdrachten moet aanbesteden bij het bedrijfsleven. De nieuwe regeling had als doel om de verscheidenheid van bestaande regelgeving voor aanbestedingen gelijk te trekken, te vereenvoudigen en transparanter te maken. Het midden- en kleinbedrijf zou hierdoor meer toegang tot overheidsaanbestedingen krijgen. Hiermee zouden zaken als de bouwfraude worden voorkomen. Het gaat om overheidsaanbestedingen waarmee jaarlijks 40 à 50 miljard euro is gemoeid. Omdat naast de PvdA ook VVD, SP en D66 tegen stemden, is de nieuwe wet voorlopig van tafel.

Van Driel liet in zijn bijdrage in de senaat niets aan duidelijkheid te wensen over: Het is een Draak van een Wet geworden ()Wij willen een Wet die leidt tot minder procedures. Tot minder juridisch geharrewar. En deze wet biedt dit perspectief onvoldoende. De PvdA-senator wijst erop dat alleen aanbestedingsjuristen brood in de wet zien, vanwege de verwachte hoeveelheden procedures. De PvdA is ook bang dat de ingewikkelde wetgeving ertoe zal leiden dat alleen nog op prijs wordt geselecteerd en kwaliteit en innovatie buiten beeld raken. Van Driel verwees naar de schrijnende situatie in de thuiszorg als gevolg van de ingevoerde verplichte aanbesteding van diensten. Tenslotte wordt in de nieuwe wet volgens van Driel onvoldoende aandacht besteed aan werknemers.

Hoewel van Driel de huidige wetgeving ook niet voldoende vindt, benadrukte hij dat instemmen met het huidige wetsvoorstel voor de PvdA geen optie was: Wij willen een wet die niet alleen tot concurrentie op prijs leidt maar die ook innovatie stimuleert en het groen aanbesteden bevordert. Wij willen een Aanbestedingswet die ook rekening houdt met werknemers. En wij realiseren ons wel dat als deze wet het niet haalt, de huidige voorschriften zullen blijven bestaan en dat we daarmee verder zullen moeten aanmodderen. Maar wellicht is het beter nog twee jaar met de huidige voorschriften door te gaan en dan een nieuwe Wet te hebben, dan zonder perspectief op verbetering deze Wet aan te nemen.