VVD


10-7-2008

"VVD wil gelijke uitvoering van Europees kooiverbod"

VVD-Europarlementariër Jan Mulder heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie, over het verbod van het commercieel houden van leghennen in onverrijkte of traditionele kooien vanaf 1 januari 2012. Hierin is Jan Mulder gesteund door een Zweedse, Finse en een Deense collega.

In 1999 werd besloten om regels voor het dierenwelzijn van leghennen op te stellen. Eén van die regels is een verbod op onverrijkte kooien per 1 januari 2012. Volgens gegevens van de Europese Commissie worden op dit moment in Europa echter nog steeds bijna 70% van de totaal commercieel gehouden leghennen, gehuisvest in traditionele legbatterijen. Er zullen daarom voor 2012 nog veel pluimveehouders moeten omschakelen naar alternatieve huisvesting, zoals verrijkte kooien, scharrel- of biologische huisvesting.

Mulder: "Het is van belang dat ook deze bedrijven omschakelen naar alternatieve huisvestingssystemen. Veel Nederlandse pluimveehouders hebben met het oog op het toekomstige verbod, al geïnvesteerd in alternatieve huisvestingssystemen. Als blijkt dat na 1 januari 2012 toch nog leghennen gehouden mogen worden in traditionele kooien, dan zou dat zeer ontrechtvaardig zijn tegenover de pluimveehouders die al wel hebben geïnvesteerd in alternatieve systemen. De Europese Commissie moet er daarom streng op toezien dat vanaf 2012 geen leghennen meer gehouden worden in traditionele kooien. Verder moet de Europese Commissie maatregelen nemen om te voorkomen dat eieren en eiproducten uit traditionele kooien van buiten de EU, geïmporteerd worden."