Provincie Noord-Holland

Datum

10-7-2008

Onderwerp

Resultaat Programma Gasfabrieken

Jasmijn Gerichhausen

Maandag 23 juni is het boekje Slopen, Saneren en Bouwen gepresenteerd door Gedeputeerde Albert Moens. Het is gepubliceerd vanwege het vijfjarig jubileum van het succesvolle Programma Gasfabrieken. Dat richt zich op sanering en herontwikkeling van oude gasfabriekterreinen. Noord-Holland is de eerste provincie die programmabrede afspraken heeft gemaakt voor de aanpak van de oude gasfabriekterreinen met alle gemeenten, het Rijk en Nuon.

Onder regie van de provincie wordt het Programma Gasfabrieken nu al vijf jaar uitgevoerd. Het betreft 11 voormalige gasfabrieklocaties, die gesaneerd worden en een nieuwe bestemming krijgen. Een mooi voorbeeld is het voormalige gasfabriekterrein in Purmerend: hier prijkt inmiddels P3, een succesvol pop- en cultuurpodium. De terreinen liggen in de gemeenten Alkmaar, Bussum, Haarlem, Heemstede, Hilversum, Purmerend en Zaanstad. In 2012 moeten alle locaties gesaneerd zijn. Met de projecten wil men een mooier, schoner en gezonder Noord-Holland bereiken.

De afspraken voor het Gasfabriekenprogramma zijn in 2003 vastgelegd in een convenant. De provincie Noord-Holland heeft een Commissie van Toezicht ingesteld om toe te zien op het beheer van het budget, bewaking van de voortgang en naleving van de gemaakte afspraken. In deze commissie zijn alle bestuurders van de betrokken gemeenten vertegenwoordigd.

Gedeputeerde Albert Moens overhandigde het jubileumboekje aan de Commissie van Toezicht van het programma, in Hilversum. Slopen, Saneren en Bouwen is verkrijgbaar via het digitaal loket.