Gemeente Zoetermeer

Aanvraag vergunning dakkapel in een dag

Zoetermeer start met flitsvergunning

Zoetermeer gaat zijn welstandsnota zo aanpassen dat inwoners vanaf december 2008 in een dag een bouwvergunning voor een dakkapel kunnen krijgen. Tot nu toe staat er in de welstandsnota een ingewikkeld toetsingskader waardoor de aanvraag enkele weken duurt. Door deze toetsingscriteria te versimpelen kunnen bewoners die 's morgens een aanvraag indienen die aan alle eisen voldoet, al dezelfde dag de beslissing (vergunning of weigering) ophalen. Als de flitsvergunning voor licht-vergunningsplichtige dakkapellen succesvol is, kijkt het college of het mogelijk is om andere producten zoals vergunningen voor erfafscheidingen en carports ook in een flitsvariant aan te bieden.

Wethouder Dienstverlening en Bouw- en woningtoezicht, Patrick van Domburg, ziet de vereenvoudigde werkwijze als een belangrijke stap: "We zijn nu twee jaar bezig om zoveel mogelijk overbodige regels te schrappen of te vereenvoudigen. De flitsvergunning voor dakkapellen maakt het verbouwen voor onze inwoners en bedrijven een stuk gemakkelijker."

Bij een flitsvergunning gaat het erom dat alle processen snel afgerond worden. Aan een bouwvergunning voor een dakkapel zijn tot nu toe een aantal strikte eisen vastgelegd die uit de Welstandnota komen. Deze eisen worden versoepeld zonder dat ze de beeldkwaliteit van de stad aan te tasten. De veiligheid van de constructie mag hierbij natuurlijk nooit in het geding zijn. Ook moet de dakkapel passen in het bestemmingsplan. Door de Welstandnota aan te passen worden nieuwe sneltoetscriteria voor dakkapellen vastgelegd. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de voorschriften met betrekking tot de afmetingen worden vereenvoudigd. Dakkapellen hoeven hierdoor niet meer even groot te zijn. Ook worden voorschriften over materiaal en kleurgebruik vereenvoudigd. De belangrijkste wijziging is dat er voortaan twee dakkapellen onder elkaar aan de achterzijde van een woning mogen worden geplaatst. Dit was tot nu toe verboden.

Het voorstel over de flitsvergunning wordt in de gemeenteraadsvergadering van september besproken. Stemt de raad hiermee in dan begint de gemeente Zoetermeer al in december 2008 met het verlenen van flitsvergunningen.