Gemeente Zoetermeer

Familie Sierat heeft natuurvriendelijkste tuin van Zoetermeer

De familie Sierat uit Oosterheem sleepte de eerste prijs in de wacht bij de tuinwedstrijd. Van alle deelnemers heeft deze familie de natuurvriendelijkste tuin van Zoetermeer. Frank Speel, wethouder Natuur & Milieu, reikte de prijs uit op 1 juli, tijdens de open dag op de wijktuin Zegwaartseweg.

Natuurvriendelijke aspecten

De tweede prijs ging naar de familie Smit uit Meerzicht, een gedeelde derde plaats wordt bezet door mevrouw Van Doorn uit Meerzicht en familie de Rooy uit De Leyens. De jury, bestaande uit twee medewerkers van de gemeente, een vertegenwoordiger van Vogelwerkgroep Zoetermeer en een vertegenwoordiger van Groei en Bloei in Zoetermeer, beoordeelde de tuinen van de deelnemers op verschillende aspecten. Is het een groene tuin met een natuurlijke uitstraling? Voor welke beplanting en bedekking van de bodem is gekozen? Is er een vijver of een regenton? Zijn er voorzieningen voor dieren? Al deze aandachtspunten bepalen de natuurvriendelijkheid van een tuin. Gezien de Stadsvogelcampagne was er extra aandacht voor vogels. Kleine tuinen maakten net zoveel kans als grote tuinen: ook een klein oppervlak is heel goed natuurvriendelijk in te richten.

Expositie

Aan de winnende tuinen is een kleine expositie gewijd in de indianentent op de wijktuin Zegwaartseweg (Zegwaartseweg 25b). Openingstijden van deze wijktuin zijn maandag van 13.00 tot 15.30 uur, dinsdag van 9.00 tot 15.30 uur en van 18.30 tot 20.30 uur en woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

Duurzaam Zoetermeer
De tuinwedstrijd is uitgeschreven in het kader van het programma Duurzaam Zoetermeer. Zoetermeer is veel verschillende plant- en diersoorten rijk. Deze soortenrijkdom wil de gemeente behouden en uitbreiden. Particuliere tuinen die natuurvriendelijk ingericht zijn, spelen hierbij een belangrijke rol. Iedereen met een balkon of tuin kan op eigen wijze een bijdrage leveren aan een duurzaam Zoetermeer door ruimte te bieden aan plant en dier. Meer informatie over Duurzaam Zoetermeer vindt u op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.