Procedure tegen Staatsloterij gestart Loterijverlies claimt miljoenen

10/07/2008 11:27

Morand Juridische Bijstand

Loterijverlies.nl is, zoals zij eerder al had aangekondigd, gestart met de gerechtelijke procedure tegen de Staatsloterij. Morand Juridische Bijstand, de initiatiefnemer van Loterijverlies.nl, levert vandaag namens Stichting Loterijverlies haar concept-dagvaarding bij de Staatsloterij in. Indien de Staatsloterij niet reageert voor medio oktober, zal Loterijverlies.nl direct naar de rechter stappen. Loterijverlies.nl beticht de Staatsloterij ervan de consument de afgelopen jaren te hebben misleid en onvoldoende heeft beschermd om gokverslaving en verkwisting van geld tegen te gaan. Inmiddels hebben bijna 20.000 gedupeerden van de Staatloterij zich bij Loterijverlies.nl aangemeld. De claim richting de Staatsloterij bedraagt miljoenen euro's.

Aanleiding voor het proces is dat de Staatsloterij in de jaren 2003 tot en met 2007 in haar communicatie gesteld heeft dat er elke maand 20 mensen prijzen van 50.000 en 100.000 euro hadden gewonnen. Maar omdat ook niet-verkochte loten aan de trekking meededen, waren dit in werkelijkheid maar 3 winnaars per maand. Tijdens het vooronderzoek kwamen meer onrechtmatige praktijken boven water. Zo verkocht de Staatsloterij loten aan minderjarigen, wat bij wet verboden is. Ook de bepaling van de minister van Justitie om de reclamebestedingen te verminderen heeft de Staatsloterij naast zich neergelegd: in 2 jaar tijd verdubbelden de bestedingen van de Staatsloterij van 17 naar 34 miljoen euro. Loterijverlies.nl wil met het proces gedupeerden die zich hebben aangemeld, teruggeven waar zij recht op hebben.

De onderbouwing van de claim is vastgelegd naar aanleiding van honderden uren onderzoek. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan," aldus directeur Ferdy Roet van Morand, "we weten dat we meer dan een goede zaak hebben om het proces te winnen." Roet vervolgt: "Mensen die zich nog willen aanmelden bij Loterijverlies.nl, kunnen dat nog zeker doen".

Roet, gespecialiseerd jurist in kansspelbeleid, heeft samen met andere specialisten het verweer voorbereid. Ter bescherming van de consument en om gokverslaving tegen te gaan, heeft Morand Juridische Bijstand tevens een officiële klacht bij de Europese Commissie ingediend. Roet: "Iedereen mag wat mij betreft een gokje wagen, maar dan moet het spel wel eerlijk worden gespeeld. En dat heeft de Staatsloterij nou juist niet gedaan." Het is volgens Roet nu afwachten of de Staatsloterij reageert, anders is de rechter de eerstvolgende stap.