Gemeente Noordwijkerhout

10/7/2008 - Uitbreiding taken GOA's
De gemeentelijke opsporingsambtenaren de heren M. Bol en K. van Herk zijn door de heer W. de Boer, districtschef politie Duin- en Bollenstreek, op 30 juni 2008 beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar voor de leerplicht. Hun bijzondere aandacht zal in de komende vakantieperiode uitgaan naar handhaving van de leerplicht en in het bijzonder controle van luxeverzuim.

Luxeverzuim
Ongeoorloofd verzuim rondom de vakanties heet ook wel `luxeverzuim'. Het is bekend dat ouders hun kinderen eerder van school halen om de vakantiedrukte voor te zijn of om een goedkopere vakantie te kunnen boeken. Luxeverzuim is op grond van de Leerplichtwet een strafbaar feit, waarvoor een proces-verbaal zal worden opgemaakt. De leerplichtambtenaren houden streng toezicht op luxeverzuim: leerlingen moeten het schooljaar gezamenlijk starten en afsluiten. Als u uw kinderen rondom de vakantieperioden zonder toestemming van school houdt, bent u strafbaar.

Boete
Met de scholen zijn afspraken gemaakt om luxeverzuim onmiddellijk te melden bij de leerplichtambtenaar. Bij luxeverzuim wordt vrijwel altijd een proces-verbaal opgemaakt.
De boete kan oplopen tot EUR 50,- per kind per dag.