Artsen zonder Grenzen


Aanval op Artsen zonder Grenzen kliniek in Kerfi, Tsjaad

10/07/2008 11:37 -- Op dinsdag 8 juli werd de Artsen zonder Grenzen kliniek in Kerfi, een stadje in het oosten van Tsjaad, aangevallen. Patiënten, hun familieleden en personeel van Artsen zonder Grenzen waren aanwezig toen de aanval plaatsvond. Hierop hebben we een groot deel van het team teruggetrokken en ons werk moeten opschorten. Op het moment van de aanval had het team diverse patiënten onder behandeling, waaronder 200 ondervoede kinderen.

Tientallen jonge mannen stormden door de kliniek en vielen iedereen op hun weg aan. Ze doorzochten en plunderden alle laden en kasten die ze tegenkwamen en vernielden alles in de kliniek. Patiënten moesten spoorslags vluchten, waaronder ook meerdere ernstig ondervoede kinderen. Waar zij nu zijn en wat hun toestand is, is helaas niet bekend. Diverse medewerkers van Artsen zonder Grenzen werden in elkaar geslagen, gelukkig hebben zij geen ernstig letsel hieraan overgehouden.

Het geweld ging daarna door in andere delen van de stad. Hierbij vielen doden en gewonden; hoeveel is nog niet bekend. De reden voor de aanslag is niet duidelijk. Het lijkt er echter op dat hulporganisaties een gericht doelwit zijn.

Karline Kleijer, landencoördinator in Tsjaad van Artsen zonder Grenzen: 'We zijn ontzet en verontwaardigd dat onze patiënten en ons medisch personeel ín de kliniek zijn aangevallen. Het tekent een gebrek aan respect voor humanitaire hulp en medische voorzieningen en dat is onacceptabel. Het beperkt het vermogen van Artsen zonder Grenzen, en van andere hulporganisaties, om de bevolking hulp te bieden. Het geeft ook de algehele onveiligheid aan die hier in het oosten van Tsjaad heerst en hoe burgers daarbij direct het slachtoffer zijn.'

Na de aanval heeft het team diverse gewonden behandeld, Nadat de zwaarste gewonden waren verzorgd verlieten onze medewerkers Kerfi per Artsen zonder Grenzen terreinauto naar Goz-Beïda, waar we een ander project hebben. Een aantal Tsjadische medewerkers zijn in Kerfi gebleven. Zij zijn echter niet voldoende opgeleid om zelfstandig alle medische activiteiten te kunnen uitvoeren.

In de kliniek in Kerfi biedt Artsen zonder Grenzen 24-uurs medische zorg aan de lokale bevolking en aan Tsjadiërs die het geweld in andere gebieden ontvlucht zijn. Het project omvat tevens een hulp-bij-ondervoedingsprogramma voor kinderen en zwangerschapszorg. Gemiddeld behandelen onze medewerkers meer dan 3.000 patiënten per maand en geven zij hulp aan 200 ondervoede kinderen. Patiënten die specialistische zorg nodig hebben worden naar het ziekenhuis in Goz-Beïda gebracht (ondersteund door een andere hulporganisatie). In en rond Kerfi bevinden zich meer dan 10.000 gevluchte Tsjadiërs; de oorspronkelijke bevolking bestaat uit zo'n 8.000 mensen.