Partij van de Arbeid

Moussa goes Europe

10-07-2008 11:49

Moussa Aynan is taxichauffeur en namens de PvdA raadslid in Haarlem. Deze zomer maakt hij de droomreis van zijn leven. In zestig dagen reist hij door Europa en doet maar liefst 32 steden aan, die allemaal ongeveer even groot zijn als Haarlem. Speciaal voor pvda.nl doet moussa verslag van zijn reis.

Moussa reisde vroeger ongeveer eens in de twee jaar per auto van Nederland naar familie in Marokko: Als je begin jaren tachtig bij de Pyreneeën kwam, dan zág je de grens van de EG. In Spanje, dat toen nog geen lidstaat was, zaten de gaten in de wegen, zag je mensen op ezeltjes rijden en waren overal zwervers. Toen Spanje eenmaal lid was geworden, ging de welvaart van dat land zienderogen vooruit. Ik vond dat iets magisch.

Tijdens zijn reis hoopt Moussa duidelijk te krijgen wat ons Europeanen bindt: Wat maakt ons anders dan de niet-Europeaan? En wat scheidt ons onderling? Zijn we eigenlijk wel één of toch meer een bonte verzameling losse onderdelen? Dat zijn zo wat vragen die ik me deze reis wil stellen.