Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA dient wetsvoorstel in om uitgangsexamen kinesisten af te schaffen (10/07/08)

PS-minister van Sociale zaken en Volksgezondheid Onkelinx wil meer kinesitherapeuten door het optrekken van het contingent voor studenten kinesitherapie én door de niet gebruikte RIZIV-nummers van vorige jaren nu op te nemen. Voor de N-VA is het al lang een doorn in het oog dat voor (tand)artsen de contingentering flexibel werd aangepast (op vraag van de Franstaligen), maar de rigide contingentering voor (Vlaamse) kinesitherapeuten bleef gelden.
De N-VA is dan ook blij dat minister Onkelinx tegemoet komt aan de N-VA-eis om iets te doen aan het dreigend tekort aan kinesitherapeuten. Verschillende studies (Pacolet en Stappaerts) bevestigen die noodzaak immers al langer. De maatregel zal er alvast toe leiden dat voor de eerste keer sinds jaren er geen uitgangsexamen moet georganiseerd worden.

De N-VA gaat echter niet helemaal akkoord met de manier waarop minister Onkelinx dit structureel wil oplossen: het principe van het uitgangsexamen blijft namelijk gelden. Van zodra er ook maar één student teveel is, treedt het mechanisme van het uitgangsexamen in werking. Na de studies mensen de toegang tot het beroep ontzeggen is een maatregel waarmee de N-VA het deontologisch zeer moeilijk heeft.

De N-VA pleit voor een correcte manier van werken voor tandartsen, artsen en kinesitherapeuten en heeft een alternatief:
1. Het uitgangsexamen voor kinesitherapeuten afschaffen.
2. Een kadaster opstellen voor de (para)medische beroepen (wie doet wat en hoeveel).

3. De te verwachten noden plannen op basis van dat kadaster.
4. Indien er dan moet beperkt worden, dan zijn maatregelen aan de instroom correcter.

5. Aangezien dit een bevoegdheid is van de gemeenschappen, moet men de gemeenschappen responsabiliseren.

N-VA-senator Louis Ide, tevens arts, diende daarom een wetsvoorstel in om het uitgangsexamen af te schaffen.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be