Stichting Natuur en Milieu

10 juli 2008 - Stichting Natuur en Milieu komt morgen opnieuw in actie voor duurzame soja op het congres De ambities van de duurzame zuivelketen. Duurzame soja moet onderdeel zijn van een duurzame zuivelketen, stelt Natuur en Milieu. Het kan niet zo zijn dat voor ons glas melk tropisch bos wordt gekapt. Een wandelend reuzenmelkpak waarop gekapt bos te zien is, zet de actie kracht bij.

Met flyers, een spandoek en het wandelende melkpak roept Natuur en Milieu zuivelcoöperatie Friesland Foods op om nu over te stappen op duurzame soja: Friesland Foods, melk het regenwoud niet uit. Dat het anders kan bewijst Campina, het andere grote Nederlandse zuivelbedrijf. Campina geeft haar koeien wel al duurzame soja. Dat kost nog geen cent per liter melk meer.

Per jaar importeert Nederland zon 2,5 miljoen ton soja voor veevoer. Hiervan is 16 procent bestemd voor melkkoeien. Jaarlijks verdwijnt naar schatting vijfduizend hectare kostbaar regenwoud in landen als Brazilië voor de soja van de Nederlandse zuivelsector. Dat is te vergelijken met tienduizend voetbalvelden. Per 220 liter melk is dat omgerekend een vierkante meter kap.
Op http://www.youtube.com/watch?v=NKAERKzzY8I is te zien wat het drinken van een glas melk te maken heeft met het kappen van tropisch bos.

Het verhaal achter het glas melk komt ook aan de orde in een leuke nieuwe quiz: Verbeter de wereld in 8 vragen. Spelenderwijs kunnen consumenten uitvinden wat ze zélf kunnen doen voor een beter milieu, inclusief het drinken van zaagselvrije melk. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals een gratis energie-advies t.w.v. 200. De quiz is vanaf morgen te vinden op www.natuurenmilieu.nl/8xbeter.

Eind maart startte Stichting Natuur en Milieu met Voor mij? Graag zaagselvrij!. Met deze campagne roept Natuur en Milieu Nederlandse bedrijven op te stoppen met het kopen van soja die leidt tot de kap van tropisch bos. De actie is gestart met Friesland Foods, het moederbedrijf van Friesche Vlag. Inmiddels hebben bijna drieduizend mensen Friesche Vlag een protestmail gestuurd via de site www.zaagselvrij.nl.

Datum: donderdag 10 juli 2008
Tijd: 12:00 13:00 uur
Plaats: Kurhaus Scheveningen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Anita Direcks, persvoorlichter, 06-14487427.

Publicatiedatum: 10-07-2008