Het Nederlandse Rode Kruis

Persberichten

Nood- en Herstelplan voor Myanmar

Het Internationale Rode Kruis (IFRC) wil met extra geld een driejarig nood- en herstelplan ondersteunen bedoeld voor de mensen die door de cycloon getroffen zijn.

Myanmar De Internationale Rode Kruis deed onlangs een oproep om de steun voor Myanmar te verhogen naar â¬45.9 miljoen). Met dit geld wil de IFCR een driejarig nood- en herstelplan ondersteunen bedoeld voor de mensen die door de cycloon getroffen zijn.

Terwijl de dorpelingen zwoegen om hun levens opnieuw op te bouwen nadat de verwoestende cycloon Nargis over de Irrawady-delta trok, is het IFRC ervan overtuigd dat de fundamentele humanitaire uitdagingen door deze ramp extra onder de aandacht komen.

"Honderdduizenden arme mensen leefden een moeilijk en onzeker bestaan lang voordat zij werden getroffen door de cycloon," vertelt Alistair Henley. Hij heeft de leiding over de Azië/Pacific regio van het IFRC. "Door de cycloon Nargis zijn deze mensen zwakker en kwetsbaarder dan ooit tevoren. Zij moeten niet alleen terugkrijgen wat ze hebben verloren, maar wij moeten hun levensomstandigheden verbeteren en voor meer veiligheid in de toekomst zorgen."

Het vernieuwde noodplan omvat herstelplannen voor de lange termijn, waarbij verkleinen van risico's en verbeteren van leefomstandigheden tot de prioriteiten behoren.

Myanmar2 Vrijwilligers van de Rode Kruis Vereniging in Myanmar (MRCS) gaan door met hun hulp in de getroffen gebieden. Ze bieden steun, onderdak, zorgen voor veilig drinkwater, eerste hulp en psychologische ondersteuning. In sommige gebieden zijn de medewerkers en vrijwilligers van de Rode Kruis Vereniging de enigen die steun bieden aan de kwetsbare gemeenschappen.

Vanaf 8 juli heeft de Rode Kruis Vereniging uit Myanmar aan meer dan 500.000 mensen noodhulp geboden in de zwaar getroffen gebieden van de rivierdelta van de Irrawaddy en gebieden rond de voormalige hoofdstad Rangoon. Via lucht- en zeetransporten zijn inmiddels ongeveer 2.500 ton hulpgoederen van het Rode Kruis in Rangoon aangekomen.

Myanmar3 In Labutta, Bogale, Mawlamyingyun en Dedaye werken speciale waterteams van het Rode Kruis; met behulp van speciale zuiveringseenheden produceren zij schoon water en zorgen voor de verdeling hiervan. Ook maken ze bestaande verontreinigde waterbronnen en putten schoon. Tegelijkertijd geven andere vrijwilligers zo veel mogelijk voorlichting aan bewoners hoe ziektes kunnen worden voorkomen en beheerst.

Meer informatie over de activiteiten van het Internationale Rode Kruis in Myanmar op:
http://www.ifrc.org/what/disasters/response/myanmar-nargis/index.asp