Ondernemers: aanbevelingen Mans vormen doorbraak

10/07/2008 12:36

VNO-NCW

Ondernemers: aanbevelingen Mans vormen doorbraak

Den Haag, 10 juli 2008 - Ondernemingsorganisatie VNO-NCW 'steunt het bij wet instellen van een beperkt aantal 'omgevingsdiensten', waarin regionale en lokale overheden moeten samenwerken bij het handhaven van de milieuregels.

Zo kan er een eind komen aan de versnipperde, verschillende en tegenstrijdige

handhaving door de meer dan 500 (!) instanties die zich er nu mee bezig houden.

Deze 'cruciale' aanbeveling in het vandaag verschenen rapport van de Commissie Mans is volgens VNO-NCW een belangrijke eerste stap om de handhaving van milieuregelgeving fors te verbeteren.

Mans wil provincies en gemeenten verplichten mee te doen in de regionale diensten, maar laat hun formele bevoegdheden nog intact. VNO-NCW wil meteen door pakken en de bevoegdheden bij de diensten zelf leggen. Het gaat tenslotte om het milieu, niet om het als een bok op een haverkist beschermen van bevoegdheden. Wie hier nog tegen is, bewijst het milieu geen dienst, aldus VNO-NCW.

De waterschappen moeten volgens VNO-NCW ook verplicht worden mee te doen in de regionale omgevingsdiensten

Nu zijn meer dan 500 instanties betrokken bij de handhaving van regelgeving die schade aan milieu en mens moet voorkomen. Gevolg is ondeskundigheid, versnippering, grote verschillen of tegenstrijdigheden in de wijze van handhaving en een gebrek aan samenwerking bij bovenlokale problemen. Veel milieuvraagstukken ontstijgen het gemeentelijk of zelfs provinciaal niveau.

Door de oprichting van omgevingsdiensten sluit de organisatie aan bij de invoering van de Omgevingsvergunning, waarin de verschillende vergunningen voor wonen, ruimte en milieu worden samengevoegd.