Partij van de Arbeid

Aanpak stroperige procedures

10-07-2008 12:47

PvdA-kamerlid Roos Vermeij heeft samen met haar collegas Koopmans (CDA) en Neppérus (VVD) een initiatiefwetsvoorstel aangeboden ter wijziging van de algemene wet bestuursrecht. Hiermee moet een einde komen aan de tijdverslindende, bijvoorbeeld bij de aanleg van een weg of spoorlijn.

Het gaat om een regeling die mogelijk maakt dat gebreken in vaktermen bekend als de bestuurlijke lus - hersteld kunnen worden zonder die hele procedure opnieuw door te hoeven lopen. De bestuurlijke lus, heet die constructie. Het voorstel is een initiatief van de Tweede Kamer om daadwerkelijk wat te doen aan de tijdverslindende procedures in Nederland. Zij riep al in 2004 het kabinet op om herstelprocedure mogelijk te maken. Na jaren van stilte, hebben de fracties van PvdA, CDA en VVD zelf de handschoen opgepakt.

Of het nu gaat om de aanleg van een weg, een spoorlijn of de bouw van een woonwijk, procedures om tot besluitvorming te komen kosten jaren, voornamelijk door het grote aantal bezwaar- en beroepsprocedures. Bestuursrechters moeten met grote regelmaat, en in niemands belang, besluiten vernietigen omdat er kleine fouten en gebreken in blijken te zitten. Bekend voorbeeld hiervan is de verbreding van de A4 in Leiderdorp. Iedereen is het eens over de noodzaak van deze verbreding, omdat de weg meteen verdiept wordt aangelegd en ook een verbetering voor de leefomgeving oplevert. In de stukken is men vergeten de luchtkwaliteit van één afslag mee te rekenen en de Raad van State is gedwongen het besluit te vernietigen. Volgens de procedure zoals die nu wettelijk vastligt, moet die fout worden hersteld. En daarna opnieuw worden berekend. Vervolgens moet de hele procedure opnieuw worden gevoerd. Iedereen mag ook opnieuw inspreken. Dit soort procesgangen kunnen op deze manier jaren vertraging oplopen. De bestuurlijk lus zal veel tijdswinst opleveren en herhaling van zetten voorkomen, waardoor eerder kan worden gestart met de uitvoering van de plannen.

Na advies van de Raad van State is het wetsvoorstel door Vermeij, Koopmans en Neppérus aangepast en uitgebreid. Zo kan de rechter bepalen dat bij het herstellen van een besluit niet alle voorbereidingsprocedures opnieuw doorlopen hoeven te worden. Extra tijdswinst dus.
De bestuurlijke lus zal niet alleen op het gebied van infrastructuur en ruimtelijke ordening een belangrijke rol gaan spelen. Ook op het terrein van sociaal recht zal de bestuurlijke lus een einde maken aan de soms ellenlange procedures die maar al te vaak leiden tot langdurige rechtsonzekerheid.