FNV

10-7-2008 FNV, de commissie Bakker en het kabinetsstandpunt

Meer mensen betaalt aan het werk, ofwel de participatiegraad verhogen. Dat is al jaren één van de belangrijkste speerpunten van het beleid van de FNV. Op deze manier blijft de verzorgingsstaat betaalbaar. De FNV pleit ervoor om juist die specifieke arbeidsgroepen zoals vrouwen met een kleine deeltijdbaan, lager opgeleiden of etnische minderheden in dit proces te betrekken.

Na lang aandringen van de FNV is er op 27 juni 2007 eindelijk een landelijke Participatietop. Tijdens deze bijeenkomst zijn er door de vakbeweging, de werkgevers en de overheid duidelijke afspraken gemaakt om daadwerkelijk meer mensen aan het werk te krijgen.

Maar zoals te verwachten laat de uitvoering weer veel te lang op zich wachten. De eis van Donner om het ontslagrecht te versoepelen gooit roet in het eten. Het conflict loopt hoog op. De FNV is er klaar voor, manifestaties zijn gepland. Een wijs besluit van het kabinet volgt: zij willen niet meegaan met de plannen van Donner. Een vertrouwde, maar oh zo voorspelbare Haagse oplossing wordt weer uit de kast getrokken. Er is wederom een nieuwe commissie geboren. Deze keer onder de naam commissie Bakker. Het doel: verhoog de participatiegraad naar 80%

Vierhonderdduizend mensen moeten in 2016 extra aan het werk zijn. Werkgevers die hun werknemers ontslaan, moeten hen helpen een nieuwe baan te vinden. Gedurende maximaal een halfjaar moeten zij het loon van deze werknemers doorbetalen. De pensioenleeftijd moet tussen 2016 en 2040 geleidelijk worden opgeschroefd naar 67 jaar.

De FNV is niet bepaald enthousiast. De voorstellen zijn zeer ingrijpend en de gevolgen moeilijk te overzien. Maar ze zijn vooralsnog ook heel slordig en algemeen uitgewerkt en op veel plaatsen multi-interpretabel. Er wordt nergens een sluitend financieringsplaatje gepresenteerd. De FNV is vooral bang voor afbraak van de WW. De voorstellen van de commissie leiden tot een zeer ingrijpende aanpassing van WW, maar ook van het ontslagsysteem, aanvullend pensioen, spaarloon en levensloop.

Het kabinet is van plan om een deel van het advies over te nemen. In hoeverre dat gebeurt is natuurlijk op veel punten onduidelijk. Een voorbeeld: de verhoging van de AOW leeftijd noemt het kabinet `welhaast onvermijdelijk'. Echter, het kabinet gaat er wel alles doen om dit te voorkomen. De dreiging van de verhoging is dus niet van tafel, sterker nog er wordt helemaal geen besluit genomen.

Ook de maatregelen op middellange termijn blijven vaag. De concrete voorstellen van de commissie worden niet letterlijk overgenomen, maar op welke manier deze veranderingen dan wel worden ingevoerd blijft een raadsel. Op de korte termijn geldt dat de adviezen van de commissie Bakker worden opgevolgd, tenzij ze geld gaan kosten. Pas op Prinsjesdag, als de begroting wordt gepresenteerd is dit helder.

Goede, betaalbare en toegankelijke kinderopvang, zo constateert ook de commissie Arbeidsparticipatie, is van essentieel belang, De FNV is dan ook teleurgesteld over het besluit van Sharon Dijksma om de ouderbijdragen te verhogen. Volgens de vakcentrale had ook een extra bijdrage van de werkgevers moeten worden gevraagd.

Zonder een goede onderbouwing wordt bovendien een `open bestel' in het beroepsonderwijs voorgesteld. Dit komt neer op privatisering van het beroepsonderwijs. De FNV wil dat het hoger beroeps onderwijs en het universitair onderwijs in de huidige vorm blijven bestaan. In een brief aan het kabinet (link) heeft de FNV zijn opvatting duidelijk gemaakt.

Kortom,er moeten eindelijk eens spijkers met koppen worden geslagen. De vakbond pleit voor oplossingen op de korte termijn en niet op grootscheepse wijzigingen in het bestel, die bovendien uitermate vaag worden gepresenteerd. Dat schept verwarring, onzekerheid en chaos. Een kortere WW en versoepeling van het ontslagrecht zijn bij voorbaat onbespreekbaar. Ook is de FNV is tegen verhoging van de AOW-leeftijd. Het potentieel aan onbenutte arbeidskracht is onder de huidige beroepsbevolking nog zodanig groot, dat het onzinnig is nu te besluiten tot een dusdanig ingrijpende stap, die de hele bevolking raakt.

{icon_pdf.gif} Brief_kabinetsreactie_commissie_Bakker.pdf