Artsen zonder Grenzen


Congo-Brazzaville: Afscheid na 11 jaar

10/07/2008 13:10 -- In mei droeg Artsen zonder Grenzen haar werk in Congo-Brazzaville (dat ook bekendstaat als 'Republiek Congo') over aan het ministerie van Volksgezondheid en aan lokale hulporganisaties Conseil national de lutte contre le SIDA (CNLS), een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van aids, Mission Global Outreach Congo en de psychosociale lokale organisatie Psys d'Africa (opgericht door Congolese psychosociale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen). Hiermee is een einde gekomen aan elf jaar projecten in het land.

© Jiro Ose Sinds 1992 heerste er een bloedige strijd tussen overheid en rebellen. In 2003 kwam hier een officieel einde aan, en de economie is weer op gang gekomen. Tijdens de oorlog bestond ons werk voornamelijk uit noodchirurgie en hulp bij ondervoeding. De laatste jaren werkten onze teams vooral in de regio Pool. Het werk bestond uit het bieden van basisgezondheidszorg, kraamzorg, chirurgische noodhulp en behandelen van chronische ziekten als tuberculose en hiv/aids.

Nu de veiligheidssituatie in de Pool-regio is verbeterd vormt onveiligheid niet langer een barrière voor de bevolking om toegang tot medische zorg te krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid kan nu de verantwoordelijkheid voor de gezondheidszorg nemen. Specifieke aandachtspunten die wij aan het ministerie hebben aangegeven zijn het voorkomen en de behandeling van malaria, hiv/aids, zwangerschapszorg en spoedeisende zorg aan zwangere vrouwen. Daarnaast hebben wij aangegeven dat slaapziekte moet worden gemonitord en op continue basis behandeld moet worden om de kans op epidemieën te verkleinen.

We hebben er bij het ministerie van Volksgezondheid en bij internationale organisaties erop aangedrongen te blijven investeren in het bieden van gezondheidszorg aan de bevolking en de lokale hulporganisaties blijvend ondersteuning te bieden.

Artsen zonder Grenzen heeft in mei afscheid genomen van het land na er 11 jaar gewerkt te hebben. We zullen ons richten op andere gebieden waar humanitaire crises zich afspelen en waar onze hulp hard nodig is.

Lees het interview met Ghislain Pangou, psychosociaal hulpverlener, over de angsten van de bevolking »

Het werk van Artsen zonder Grenzen in Congo-Brazzaville »

Aanval op Artsen zonder Grenzen kliniek in Kerfi, Tsjaad -- datum: