Novib

Eerste grote Nederlandse A-merk koopt duurzaam in

Verkade stapt over op Fairtrade chocolade

Vanaf week 38 zal de totale productie van Verkade chocolade Fairtrade zijn. Verkade is erin geslaagd haar lekkere chocoladeproducten te maken van Fairtrade ingrediënten en op die manier te voldoen aan de strenge eisen van Max Havelaar. Het bekende Hollandse bedrijf is hiermee de eerste A-merk fabrikant die op zon grote schaal chocolade met het Max Havelaar keurmerk op de markt brengt. Verkade voegt hiermee in één klap 20% toe aan de totale wereldmarkt van verkochte Fairtrade cacao!

Fairtrade
Begin oktober zullen de eerste Fairtrade Verkade producten in de schappen van de supermarkten liggen. Het gaat om het gehele assortiment chocoladerepen, de Chocolade Minis, de Fijnproevers chocolade en de Kookchocolade. Vanaf begin 2009 zullen uiteindelijk álle chocoladeproducten die van Verkade in de winkel liggen het onafhankelijke Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade mogen dragen. Genieten en tegelijkertijd werken aan een betere wereld dus! En dat het echt genieten is, wordt bevestigd met consumentenonderzoek; daaruit bleek dat de chocoladerepen nog lekkerder worden gevonden! Verkade is de eerste grote A-merk fabrikant die erin geslaagd is op grote schaal over te stappen op de inkoop van Fairtrade cacao en suiker.

20% van de Fairtrade wereldmarkt
In het totaal gaat het bij Verkade om 1.500 ton cacao op jaarbasis. Dit is zon 20% van de totale huidige wereldmarkt aan verkochte Fairtrade cacao (7.300 ton). Daarnaast wordt ook alle suiker onder Fairtrade voorwaarden ingekocht. Dit is een mijlpaal aldus Coen de Ruiter, directeur van Stichting Max Havelaar. Het is fantastisch dat een bedrijf als Koninklijke Verkade laat zien dat Fairtrade inkopen ook op grote schaal mogelijk is. Wij zien het als een grote aanwinst binnen het assortiment producten met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. Ook Oxfam Novib juicht deze ontwikkeling toe: Wij zijn ontzettend blij dat de Nederlandse consument binnenkort Verkade chocoladeproducten met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade kan kopen. Hierdoor kunnen Afrikaanse cacaoboeren op een duurzame manier werken aan een bestaan zonder armoede. Oxfam Novib zet zich al jaren in om grote bedrijven te overtuigen van een duurzame cacao-inkoop. aldus Adrie Papma, directeur bedrijfsvoering van Oxfam Novib.

Heerlijk en 100% eerlijk
Wat voor ons natuurlijk het allerbelangrijkst is, is dat we de lekkerste chocolade willen maken. En dan liefst nog ingekocht onder eerlijke voorwaarden, zodat we daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld aldus Bart Merkus, directeur Koninklijke Verkade. Wij zijn er trots op dat we erin geslaagd zijn chocolade te maken van eerlijke ingrediënten, die bovendien nóg lekkerder is.

Over Koninklijke Verkade
Koninklijke Verkade bestaat sinds 1886. Bij Verkade staat alles in het teken van het maken van de lekkerste koekjes en chocolade voor miljoenen Nederlanders. Bij het bedrijf dat in 1950 Koninklijk werd en al sinds de oprichting is gevestigd in Zaandam werken momenteel zon 550 mensen. Naast het continu innoveren om aan de veranderende vraag van consumenten te blijven voldoen en ook in de toekomst succesvol te kunnen zijn, is het eveneens de ambitie van Koninklijke Verkade om meer duurzaam te ondernemen. Dit uit zich onder andere in verschillende milieubesparende maatregelen én de inkoop van duurzame cacao en suiker voor alle chocoladeartikelen van Verkade. Koninklijke Verkade brengt producten op de markt onder de merknamen Verkade en Sultana.

Over Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade
Sinds het ontstaan van Stichting Max Havelaar in 1988 is Max Havelaar hét keurmerk voor Fairtrade (eerlijke handel). Stichting Max Havelaar is een keurmerkorganisatie en koopt of verkoopt geen producten. Het Fairtrade-systeem richt zich op kleine boeren in ontwikkelingslanden. Zij zijn vaak de zwakste schakel in de handelsketen, met grote armoede als gevolg. Geen beter medicijn tegen armoede dan economische zelfstandigheid. De doelstelling van Stichting Max Havelaar is boerencoöperaties, onder goede handelsvoorwaarden, een directe toegang bieden tot de Westerse markt. Het Keurmerk garandeert niet alleen dat de ingrediënten onder goede ecologische en sociale voorwaarden zijn verbouwd, maar ook dat de boer hiervoor een eerlijke prijs heeft ontvangen. Hierdoor zijn kleine boeren en hun families in staat om het heft in eigen hand te nemen en te werken aan een betere toekomst.

Het Max Havelaar Keurmerk wordt inmiddels in 21 landen gevoerd, vaak onder de internationale naam ´Fairtrade´. Naast chocolade met Max Havelaar Keurmerk bestaat er een groot aantal productgroepen als thee, koffie, fruit, vruchtensappen, ijs, vanille, honing, wijn, suiker, bloemen en katoen. Deze producten zijn afkomstig van meer dan 600 boerenorganisaties en plantages in ontwikkelingslanden.

Over Oxfam Novib
Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van dertien onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijke ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.

Auteur: Zaandam, 10 juli 2008