Waterschap Rivierenland

Waterschap verlengt subsidieregeling afkoppelen regenwater van de riolering

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland heeft op 20 juni 2008 besloten om de Stimuleringsregeling Duurzame Inrichting Waterketen te verlengen van 1 juli 2008 tot 1 januari 2015. Deze regeling is bedoeld om gemeenten te stimuleren om regenwater van straten en daken af te koppelen van de riolering.

In veel bestaande woonwijken wordt regenwater via de riolering afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. In de riolering wordt het relatief schone regenwater gemengd met vies afvalwater van bijvoorbeeld het toilet of de douche.

Bij hevige regenbuien kunnen de riolen de grote hoeveelheid water niet verwerken. Om wateroverlast te voorkomen, wordt het overtollige water in de sloot geloosd. Dan komt er behalve regenwater ook vies afvalwater in de sloot terecht. Een alternatief is om een deel van het regenwater apart af te voeren. Dit wordt afkoppelen genoemd. Het schonere regenwater gaat via een aparte buis of via de straat naar de sloot of de bodem. Zo hoeft het riool minder water te verwerken, wat overlopen van de riolering en daarmee milieuvervuiling voorkomt.

Door verandering van het klimaat in Nederland vallen er meer heftige buien in de zomer. De riolering zal nog vaker overlopen. Door af te koppelen kan dit voorkomen worden.

De regeling geldt alleen voor bestaand stedelijk gebied. In nieuwbouwwijken worden bij de aanleg voorzieningen aangelegd om het regenwater apart af te voeren.

De subsidieregeling voorziet ook in stimulering van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van omgang met regenwater. Voorbeelden van gesubsidieerde projecten zijn de grijs- en zwartwatersystemen Polderdrift in Arnhem-Zuid en Eva-Lanxmeer in Culemborg.

De regeling is in te zien in de regelgeving van waterschap Rivierenland (link opent in een nieuw scherm).

© Waterschap Rivierenland - Proclaimer

Naar boven