Gemeente Eemnes

Persberichten

Culturele loketten in gemeentehuis Eemnes

Donderdag 3 juli is de serie lunchmiddagen afgesloten met romantische luisterliedjes van pianist Paul Snoek. De expositie is nog de hele zomer te zien.

Na een korte zomerstop worden de tijdelijke culturele activiteiten onder de naam 'Tijdelijk loket' (zoals broodje cultuur) weer hervat.

Anna van Stuivenberg heeft de afgelopen maanden wel gemerkt dat er veel behoefte is aan een kunstzinnige ontmoetingsplek in Eemnes. ..De jaarlijkse kunstroute 'Dijk van Kunst en Cultuur' trekt veel bezoekers. Wat mij vooral opviel was dat de bewoners van Eemnes, zoals ikzelf, de eigenzinnigheid van Eemnes willen behouden. Waarom kunnen we zo'n kunstzinnige ontmoetingsplek niet het hele jaar door organiseren, dacht ik toen.''

De vertraagde sloop en dus de leegstand van het gemeentehuis van Eemnes bood een unieke kans. De beeldend kunstenaar werkt zelf met thema's als sporen en vergankelijkheid. In het gemeentehuis zet ze deze rode draad door, onder het mom 'waarom kan verval niet mooi zijn?' Anna van Stuivenberg moet toegeven dat ze het gemeentehuis uit de zeventiger jaren eerst ook maar een lelijk gebouw vond, maar hoe meer tijd ze hier besteedt deste mooier het wordt. De patiotuin die helemaal omgespit is tot een 'geheime (moes)tuin' was het begin. De komkommers, rucola en slablaadjes verdwijnen nu elke donderdagmiddag in de broodjes cultuur.

Ook de kunst die het gebouw nu versiert doet de truc. In de patiotuin staat een metershoge stalen beeldconstructie van Marisja Smit. Binnen hangen kleurige pasteltekeningen van insecten door Thijs Trompert. De vrolijke beestjes leggen een link met de in bloei staande tuin. Van Tromperts hand zijn er ook een aantal objecten te zien, zoals de uit hout gesneden prehistorische vogel.

Sluit een ambtelijk loket, dan kan een nieuw kunstzinnig loket worden geopend. Een kamer is al ingenomen door vier piano's van het Stravinsky kwartet. Ook staan twee nieuwe exposities gepland: Fotograaf Peter Beemsterboer zal een ruimte voor zijn rekening nemen en Helga Schouten opent het loket van de vergeten kunstenaar.

Anna van Stuivenberg is blij met de enthousiaste medewerking. ,,Met mijn activiteiten heb ik niet laten zien hoe het moet, ik heb laten zien wat er allemaal kan.''

(Gepubliceerd 03-07-2008, laatst gewijzigd 10-07-2008)