TASKFORCE MOET HENNEPTEELT SLAG TOEBRENGEN

De taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt moet zorgen dat er in 2011 een zichtbare reductie is van de grootschalige hennepteelt in Nederland. Minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben de taskforce vandaag officieel geïnstalleerd.

De ministers willen de georganiseerde misdaad achter de hennepteelt daadwerkelijk effectief bestrijden. De taskforce brengt de juiste personen bij elkaar, die snel en op het juiste niveau kunnen analyseren en oplossingen kunnen aandragen. Vertegenwoordigers van Binnenlandse Zaken, de politie, de belastingdienst (FIOD-ECD) en lokaal bestuur (burgemeester van Venlo) hebben zitting in de taskforce, die onder voorzitterschap staat van het Openbaar Ministerie.

De taskforce georganiseerde hennepteelt heeft als doel om, via een programmatische aanpak te zorgen dat:


* Er eind 2011 sprake is van een zichtbare reductie van de grootschalige hennepteelt in Nederland.
* Eind 2011 het normaliseringsproces dat zich in de afgelopen jaren rondom het kweken van hennep voltrokken heeft, is doorbroken

Ook moet de taskforce het zicht op criminele samenwerkingsverbanden achter de hennepteelt, op hun werkwijze en op de criminele winsten vergroten. Criminele samenwerkingsverbanden moeten worden opgespoord, aangehouden en ontmanteld waarbij het gegenereerde wederrechtelijk verkregen voordeel wordt ontnomen.

De ministers hebben hoge verwachtingen van de programmatische aanpak van de taskforce en het zogeheten barrièremodel: Het opwerpen van hindernissen voor iedere schakel in de keten van de hennepteelt moet de georganiseerde criminaliteit terugdringen. De instelling van de taskforce is aangekondigd in het beleidsprogramma Versterking Aanpak Georganiseerde Misdaad (PVAGM), dat op 13 december 2007 naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie : Wim van der Weegen, persvoorlichter Ministerie van Justitie, tel: 070 370 7953.