NMBS

Station Brussel-Centraal: opening nieuwe toegang Kunstberg

10/07/2008

Begin volgende week opent een nieuwe toegang tot het station Brussel-Centraal aan de voet van de Kunstberg. Dit verbetert de toegankelijkheid van het drukste station van het land. Brussel-Centraal ondergaat momenteel een volledige modernisering om het station aan te passen aan het gestegen aantal reizigers en bezoekers en aan de hedendaagse comforteisen.

De toegankelijkheid van het station Brussel-Centraal gaat er vanaf begin volgende week op vooruit met de opening van een bijkomende toegang kant Kunstberg, aan de voet van de trappen aan het Dynastie-gebouw in de Keizerslaan. Klanten die van de Keizerslaan of het Albertinaplein komen zullen geen omweg meer moeten maken via de hoofdingang of deze aan Kantersteen. Via vaste of roltrappen komt men terecht in de commerciële galerij, vanwaar de perrons gemakkelijk te bereiken zijn. De afwerking van de nieuwe toegang zal in de komende maanden gebeuren.

De bijkomende toegang is maar een blikvanger in de ingrijpende modernisering van het station. Het 50-jarige station wordt aangepast aan hedendaagse comforteisen, met zorg voor een meer overzichtelijke indeling van de ruimte. Brussel-Centraal ontvangt immers steeds meer klanten en is met 140.000 in- en uitstappende reizigers het drukste station van het land.

Ook nieuw is de rechtstreekse verbinding tussen de gerenoveerde ingang Putterij en de lokettenzaal, wat de bezoekers eveneens een omweg via het tussenverdiep of via de straat bespaart. Op het tussenverdiep wordt momenteel nog druk gewerkt aan de plafonds en de vloer. Binnenkort gaan ook de volledig gemoderniseerde toiletten open. Een verdieping lager vorderen de renovatiewerkzaamheden aan de perrons. De vloerbedekking wordt vervangen, de verlichting en de geluidsinstallatie verbeterd, de geluidsimpact van de treinen gereduceerd.

Brussel-Centraal evolueert met rasse schreden van een louter functioneel knooppunt naar een aangename omgeving waar men enkele inkopen kan doen of een krant lezen bij een kopje koffie. Vierentwintig winkels bieden nu al een breed gamma producten aan. Hun aantal wordt in de nabije toekomst nog uitgebreid. De stad dringt als het ware door tot in het hart van het station.

De meeste winkeltjes maken deel uit van de commerciële galerij op het tussenverdiep, aan weerszijden van de centrale gang die in het verlegde loopt van de monumentale trap in de lokettenzaal. Aan het andere uiteinde van die gang bevindt zich een majestueuze glazen koepel, met een diameter van 9 meter, die het daglicht binnenlaat. Hier bevindt zich aan de ene kant de ingang Magdalena (die de voorkeur geniet van veel klanten die vanuit het centrum komen), en aan de andere kant vanaf volgende week de toegang Kunstberg.

Alles samen investeert de NMBS-Groep 33 miljoen euro in modernisering van Brussel-Centraal, met vooral aandacht voor het comfort, de veiligheid, verbeterde toegankelijkheid en doorstroming voor de klanten, steeds met het nodige respect voor de architecturale waarde van het Horta-gebouw. Tegen het einde van dit jaar zijn de werkzaamheden en de onvermijdelijke hinder voor de klanten volledig achter de rug.