Platform Biologica


Biologica reageert op RIVM-rapport
10 juli 2008

In het onderstaande reageert Biologica op het RIVM-rapport "Staat van infectieziekten in Nederland, 2007", waarover in de afgelopen dagen veel is bericht in de media. Enkele belangrijke aanvullingen en nuanceringen op de persberichtgeving.

Onlangs verscheen het RIVM-rapport Staat van infectieziekten in Nederland, 2007. In het rapport worden vier ontwikkelingen geschetst met mogelijke infectierisicos voor de volksgezondheid. Dat zijn de toename van antibioticagebruik, de schaalvergroting bij bedrijven, de verbreding van bedrijven met nevenactiviteiten en de toename van biologische landbouw. Bij de toename van biologische landbouw wordt ingezoomd op het aspect buitenuitloop.

Buitenuitloop
Buitenuitloop is een belangrijk onderscheidend kenmerk van het biologische systeem, maar is niet exclusief voor biologisch. Het komt ook voor bij andere veehouderijsystemen (o.a. de Freiland houderij bij pluimvee). Daarmee hebben de beschreven risicos m.b.t. de uitloop een bredere scoop dan alleen het biologische systeem.

Theoretisch risico en praktijk
In het rapport gaat het vooral over hogere theoretische kans op en potentiële risicos. Het staat buiten kijf dat ook biologische producten veilig moeten zijn voor de consument. En als er serieuze, met feiten gestaafde bedreigingen t.a.v. de voedselveiligheid zijn, dan neemt de biologische sector daarop passende maatregelen. Maar in de optiek van Biologica moeten maatregelen en risicos met betrekking tot voedselveiligheid in verhouding staan met andere aspecten van het biologische systeem, in dit geval dierenwelzijn. Dierenwelzijn hoort niet ten koste te gaan van het uitsluiten van elk (theoretisch) risico op het gebied van voedselveiligheid. Zeker niet als door normale bereiding van vlees infecties bij de mens vrijwel uitgesloten zijn.

Weerbare dieren
Sterker nog: de laatste jaren zijn er meer en meer aanwijzigen dat juist het contact van dieren met ziektekiemen (in de uitloop) de weerstand van de dieren verhoogt (bekend geworden als de Hygiënehypothese). In combinatie met de totaalaanpak van het biologische systeem met specifieke eisen op het gebied van ruimere huisvesting, biologisch geteeld voer en het gebruik van plantaardige middelen die de weerstand bevorderen leidt dit tot weerbare dieren die minder antibiotica nodig hebben.

Antibiotica resistentie
Minder antibiotica betekent minder antibioticaresistentie. De problematiek van de toenemende antibiotica resistentie wordt in het rapport getypeerd als een van de hoofdproblemen in de huidige infectieziektebestrijding in Nederland. Juist de aanpak in het biologische systeem biedt goede mogelijkheden voor een structurele verlaging van het antibiotica gebruik, iets waar de hele landbouw in Nederland haar voordeel mee kan doen.

Verdere info
Zie voor wetenschappelijk gefundeerde informatie over voedselveiligheid en biologische voeding ook de sectie Feiten, Gezondheid & Veiligheid op deze website.