Waterschap Velt en Vecht


Vecht kronkelt door Mölnmarsch

NIEUWSBERICHT -2-07-2008

Het water van de Vecht kronkelt door de nieuw gegraven Vechtarm in de polder Mölnmarsch tussen Mariënberg en Diffelen.

Maandagochtend heeft Waterschap Velt en Vecht de verbinding met de Vecht geopend en om 11.02 uur stroomde het water vanuit de Vecht het eerste stuk van de nieuw gegraven Vechtarm binnen. Woensdag is een volgende dam weggehaald, waardoor het Vechtwater tot aan de vistrap vlakbij de 3 duikers kan stromen. Het bruggetje over de nieuwe Vechtarm is geplaatst, het fietspad wordt momenteel aangelegd en ook de uitkijkheuvel groeit.

Deze weken wordt er nog volop gewerkt in het gebied dat steeds meer begint te lijken op de waterberging in een natuurrijk gebied. Andere delen van de polder worden door de landbouw gebruikt. Het huidige kale landschap lijkt nog niet op het moeras en het bloemrijke grasland dat zal ontstaan in de oude Elsbeekpolder.

Waterschap Velt en Vecht heeft met de Mölnmarsch meer ruimte voor de Vecht gemaakt. Er wordt rekening gehouden met het veranderende klimaat en de veranderende neerslag. De polder is aan het winterbed toegevoegd en een deel van het water van de Vecht wordt door de nevengeul, de nieuwe meander, geleid waardoor de rivier weer kronkelt door het gebied en meer water kan bergen als dat nodig is.

Aan het einde van zomer zullen de werkzaamheden afgerond zijn.

Klik hier voor de fotocollage. (pdf)