Ministerie van Financiën

Belastingverdrag Nederland-Estland gewijzigd

empty

nieuwsbericht | 10-07-2008 | Directie Voorlichting

Op 26 juni 2008 is op het Estse Ministerie van Financiën in Tallinn het Protocol tot wijziging van het op 14 maart 1997 te Tallinn tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Estland tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het vermogen, met Protocol, zoals gewijzigd bij het op 14 juli 2005 te Tallinn tot stand gekomen Protocol ondertekend. Het Protocol is voor Nederland ondertekend door de heer H.A.C. van der Zwan, Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur te Tallinn en voor Estland door de heer I. Padar, minister van Financiën.

Met dit Protocol wordt het belastingverdrag met Estland op één punt gewijzigd: Estland zal ter voorkoming van dubbele belasting ten aanzien van de beloning van in Estland wonende artiesten en sportbeoefenaars voortaan de verrekeningsmethode hanteren in plaats van de vrijstellingsmethode.

De aanleiding voor deze wijziging vormt de aanpassing van de Nederlandse artiesten- en beroepssportersregeling in het Belastingplan 2007: sinds 1 januari 2007 ziet Nederland, onder voorwaarden, af van de heffing van loon- en inkomstenbelasting over de beloning die in het buitenland wonende beroepssporters, artiesten en buitenlandse gezelschappen ontvangen voor activiteiten die zij in Nederland verrichten. Om te voorkomen dat in situaties waarin Nederland het heffingsrecht krijgt, in het geheel geen belasting wordt geheven, is Estland verzocht ter voorkoming van dubbele belasting voor deze inkomsten niet langer de vrijstellingsmethode te hanteren, maar de verrekeningsmethode.

Het Protocol dient zowel in Estland als in Nederland nog te worden onderworpen aan de goedkeuringsprocedure. Bij een tijdige afronding van deze procedure, indien tevens in Estland deze procedure gereed is, zal het Protocol met ingang van 1 januari 2009 toepassing vinden. Het Protocol zal geen terugwerkende kracht hebben.

Meer informatie


* Protocol belastingverdrag Estland
Bijlage | 10-07-2008 | PDF bestand, 19.0 kb

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Belastingen internationaal


* Laatst aangepast: 10-07-2008