Gemeente IJsselstein


Halt en IJsselstein zetten samenwerking voort

Datum: donderdag 10 juli 2008
Burgemeester Van den Brink en de heer Van Engelaar, directeur Halt Regio Utrecht leggen samenwerking formeel vast in een overeenkomst.

Jongeren van 12 tot 18 jaar, die door de politie zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, (winkel)diefstal of overlast kunnen de keus krijgen: naar justitie of naar Halt. Via een Halt-procedure kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met Justitie. De gemeente IJsselstein legt haar samenwerking met Halt Regio Utrecht formeel vast. Jaarlijks komen enkele tientallen IJsselsteiners in aanraking met Halt. Halt confronteert de jongere met zijn gedrag en maakt duidelijk dat strafbaar gedrag niet acceptabel is. Vervolgens toont Halt de jongere een alternatief voor zijn gedrag. Om herhaling te voorkomen ligt het accent op positieve gedragsbeïnvloeding. Voor de inhoud en duur van de Halt-afdoening gelden landelijke, door het Openbaar Ministerie vastgestelde regels.
De samenwerking van IJsselstein met Halt bestaat al jaren en verloopt goed. Halt is echter niet langer een onderdeel van de politieorganisatie, maar is als rechtspersoon gekoppeld aan de politieregio's. Halt wordt voor het grootste deel door het Rijk gefinancieerd/gesubsidieerd. Alleen de preventie en de begeleiding wordt door de deelnemende gemeenten op basis van een verdeelsleutel (inwonersbijdrage) betaald. De bestaande afspraken met het nieuwe Halt worden met de overeenkomst geformaliseerd.