Gemeente Bodegraven

Provincie stelt 1,3 miljoen beschikbaar voor herstructurering bedrijventerrein Broekvelden

Op woensdag 9 juli 2008 heeft Gedeputeerde Staten besloten 1,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de herstructurering van het bedrijventerrein Broekvelden. Wethouder Gerrit Wim van Veelen is blij dat de subsidie is toegekend. We kunnen nu samen met de ondernemers een flinke impuls geven aan het ondernemersklimaat. Niet alleen voor Bodegraven, maar voor de hele regio.
De uitvoering van de herstructurering is vastgelegd in een masterplan, dat in opdracht van de Kamer van Koophandel Rijnland, Raad voor Handel en Industrie en de gemeente Bodegraven is opgesteld door BRO.

De kosten van het herstructureren bedragen in totaal 4,6 miljoen euro. Naast de 1,3 miljoen vanuit de provincie Zuid-Holland wordt 1,75 miljoen door het bedrijfsleven gefinancierd en 1,55 miljoen euro door de gemeente.

Met het herstructureren willen de betrokken partijen het ondernemersklimaat en het ondernemerschap in Bodegraven en de regio versterken. De bestaande ruimte op het bedrijventerrein wordt beter benut, waardoor uitbreiding op andere locaties niet nodig is. Een ander belangrijk doel is het vernieuwen of verbeteren van de gebouwde omgeving, verkeersstructuur en de openbare ruimte. Het bedrijventerrein Broekvelden heeft in tegenstelling tot diverse andere bedrijventerreinen in de randstad geen last van leegstand/leegloop. Mede door de gunstige locatie van het bedrijventerrein groeien diverse bedrijven. Dit heeft nadelige gevolgen voor het gebruik van de omliggende openbare ruimte.

De werkgelegenheid waarborgen en versterken is ook een belangrijk streven. Vertrek van sommige bedrijven is onontkoombaar, maar de ruimte die daardoor vrij komt moet weer minstens evenveel werkgelegenheid opleveren. Er zijn ruim 100 ondernemers gevestigd op het bedrijventerrein Broekvelden, waarvan er vier meer dan 100 werknemers in dienst hebben.

De bedrijven die op het bedrijventerrein Broekvelden zijn gevestigd hebben hun wensen en problemen kenbaar kunnen maken in verschillende bijeenkomsten. Ook zijn er interviews afgenomen bij 20 particuliere ondernemers. Verder hebben de Milieuraad en de gemeente hun wensen aangegeven voor de herstructurering. BRO heeft deze inbreng meegenomen bij het samenstellen van het Masterplan, waarin de uitvoering van verschillende onderdelen gepland staat van 2007 tot 2012.

Gedeputeerde Staten hebben deze week 5,8 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de herstructurering van bedrijventerreinen. Voor het eerst heeft de provincie daarbij gebruik gemaakt van de ruimtetoets en kwaliteitstoets. Deze toetsen geven inzicht in zowel het ambitieniveau op het gebied van ruimtewinst en kwaliteit voor het betreffende project als de haalbaarheid daarvan. De provincie verleent de subsidies in het kader van de Uitvoeringssubsidie Herstructurering Bedrijventerreinen (UHB). Door de UHB-subsidiering kunnen zeven projecten in uitvoering worden genomen en wordt circa 120 hectare verouderd bedrijventerrein geherstructureerd.