Gemeente Breda

Akkoord over gaswinstuitkering

De gemeenten Breda, Tilburg en Roosendaal en Maaslandgas NV hebben met energiebedrijf Essent een akkoord getroffen over de afkoop van de gaswinstuitkeringen.

De uitkomst is dat de partijen een eenmalig bedrag van EUR 184,5 miljoen ontvangen en in de toekomst geen jaarlijkse winstuitkering meer krijgen. Vandaag ondertekenden betrokken partijen een intentieovereenkomst waarin deze afspraken zijn vastgelegd. De gemeenteraden krijgen op een later tijdstip het laatste woord om de gemaakte afspraken definitief te maken.

De oorspronkelijke regeling maakte onderdeel uit van de overname van een aantal gemeentelijke energiebedrijven in Noord Brabant door de toenmalige PNEM in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarbij ontvingen de contractpartijen sinds de verkoop van het gemeentelijk energiebedrijf jaarlijks een uitkering voor de levering en distributie van gas aan hun inwoners. Op dat moment was liberalisering van de energiemarkt nog niet aan de orde. Ook was er nog geen concurrentie omdat er sprake was van één leverancier binnen de gemeente.

Inmiddels zijn klanten vrij om te kiezen bij wie ze gas kopen en worden de netwerktarieven gereguleerd door de Energiekamer, onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in Den Haag. Toekomstige opbrengsten van de levering van gas aan inwoners zijn daarmee onzeker geworden. Een logisch moment voor de betrokken partijen en Essent om de oude regeling aan te passen.

`Om te komen tot het uiteindelijk bereikte resultaat is een intensief traject doorlopen', zegt wethouder van Financiën, Henk Snier. De gesprekken met Essent zijn gezamenlijk gevoerd. `Keuzevrijheid voor inwoners betekent onzekerheid over opbrengsten voor de gemeente. Met de nieuwe regeling hebben we die onzekerheid weggenomen.'

Ook René Oudejans, financieel directeur van Essent Netwerk B.V., heeft een goed gevoel: `We hebben gedurende een lange periode constructieve gesprekken gevoerd en als die vervolgens resulteren in een goed akkoord is dat bevredigend'.

Breda, 10 juli 2008