Gemeente Breda

Vaststelling straatnamen Woonpark Sculptura

Het college van burgemeester en wethouders heeft de namen en schrijfwijzen vastgesteld van de vier eilanden van het nieuw te bouwen Woonpark Sculptura in de wijk Heuvel.

Beeldhouwkunst als uitgangspunt
De namen voor het nieuwbouwproject verwijzen naar de beeldhouwkunst, passend bij de naam die het woonpark heeft gekregen: Sculptura. Ieder eiland krijgt de naam van een bekende Franse of ltaliaanse beeldhouwer. De vier eilanden worden gebouwd aan de Talmastraat (Heuvel). Het betreft een ecologische zone, die met onder meer het Mastbos de groene long vormt die de Bredase binnenstad met het buitengebied verbindt. In deze omgeving is gekozen voor een moderne architectuur. De woontorens doen denken aan beelden in een park.

Eiland 1: Donatello
Eiland 1 is gesitueerd aan de westzijde en krijgt de naam Donatello (1386-1466).Hij was een Florentijnse beeldhouwer uit de vroege Renaissance. Zijn echte naam luidde Donato di Niccolo di Betto Bardi, maar werd door vrienden Donatello genoemd. Hij was een van de grootste beeldhouwers in Florence vóór Michelangelo en de favoriet van de Medici-familie

Eiland 2: Pigalle
Jean-Baptiste Pigalle (1714-1785) was een Franse beeldhouwer. Hij is beroemd om zijn graftombe voor de marschalk De Saxe en het beeld van de naakte Voltaire dat zich nu in het Louvre bevindt.

Eiland 3: Bernini
Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) was een Italiaanse schilder en beeldhouwer die werkte in Rome. Hij heeft tal van straten en piazzas voorzien van barokke fonteinen en is verder beroemd om zijn ontwerp van het bekende Sint Pietersplein in Vaticaan-stad.

Eiland 4: Volterra
Daniele da Volterra (1509-1566) was naast beeldhouwer ook een begaafd tekenaar. Zijn bijnaam Braghettone (broekenschilder) dankte hij aan het feit dat hij een aantal naaktfiguren in Michelangelos Laatste Oordeel in de Sixtijnse Kapel van gewaden voorzag.

Breda, 10 juli 2008