Gemeente Heusden


Heusden handelt bouwaanvragen sneller af 10 juli 2008 Heusden handelt bouwaanvragen sneller af

Heusden werkt continue aan kwaliteitsverbetering ten behoeve van de klant. Een van de stappen is dat burgers die bij de gemeente Heusden een bouwaanvraag indienen, in de nabije toekomst de vergunning voortaan veel sneller tegemoet kunnen zien. Door een nieuwe werkwijze worden bouwaanvragen in zes weken afgehandeld. Voorwaarde is wel dat de aanvraag past in het bestemmingsplan. Tot nu toe nam de behandeling van bouwaanvraag twaalf weken in beslag.

Om dit voor elkaar te krijgen gaat de gemeente voortaan de formele aanvragen van bouwvergunningen voorrang geven op de principeverzoeken. Principeverzoeken worden alleen getoetst aan het bestemmingsplan en aan de sneltoetscriteria. Het gebruikelijke onderzoek naar de mogelijkheden om af te wijken van het bestemmingsplan is voorlopig opgeschort.

Succes

Principeverzoeken, waarbij voorafgaand aan de formele bouwaanvraag een schetsplan wordt ingediend, zijn destijds ingevoerd om de klant op een goedkope wijze duidelijkheid te geven over zijn bouwwensen. Het succes van deze principeverzoeken heeft ervoor gezorgd dat er te weinig tijd overblijft voor de afwerking van de formele bouwvergunningen.

Een tweede maatregel die de gemeente neemt om de behandeltermijn te bekorten is dat ze binnengekomen aanvragen strikter toetst op volledigheid en juistheid. Op dit moment zorgen met name de aanvragen die niet compleet of onjuist zijn aangeleverd, voor vertraging. In de toekomst worden aanvragen pas inhoudelijk getoetst als ze compleet zijn.

Extra capaciteit

Op dit moment heeft de gemeente ongeveer tweehonderd bouwvergunningaanvragen in behandeling. Om de nieuwe werkwijze succesvol te laten zijn, is het nodig dit aantal terug te brengen naar ongeveer zestig aanvragen. Om dat voor elkaar te krijgen wordt de komende weken extra capaciteit ingezet.

Bij de afwerking van bouwaanvragen geeft de gemeente voorrang aan de aanvragen die passen in het bestemmingsplan. Bij aanvragen die niet in het bestemmingsplan passen, onderzoekt de gemeente of met een ontheffing (voorheen vrijstelling) medewerking kan worden verleend. Is dat het geval, dan moet het bouwplan zes weken ter inzage liggen. De verwachting is dat het aantal ontheffingen fors afneemt zodra alle bestemmingsplannen up to date zijn. Dit is in 2011 het geval, als het project actualisatie bestemmingsplannen is afgerond.

Geplaatst op: 10 juli 2008