Zuid-Sudan: aantal schoolgaande kinderen flink toegenomen 10 juli 2008, Den Haag - In Zuid-Sudan gaan ongeveer 1,3 miljoen kinderen naar school. Dankzij inspanningen van de Zuid-Sudanese overheid en Unicef volgen veel meer kinderen onderwijs dan tijdens de burgeroorlog. Unicef blijft in deze regio onderwijs promoten, zodat op den duur alle kinderen naar school kunnen gaan.

In Zuid-Sudan maken meisjes circa 34 procent van het totaal aantal schoolgaande kinderen uit. Foto: Unicef Sudan/Nguyen In Zuid-Sudan maken meisjes circa 34 procent van het totaal aantal schoolgaande kinderen uit. Foto: Unicef Sudan/Nguyen

Op het moment dat in 2005 in Zuid-Sudan de burgeroorlog werd beëindigd, gingen in deze regio 343.000 kinderen naar school. Van dit aantal was slechts 14 procent een meisje. Om het onderwijs in Zuid-Sudan te promoten, zijn de Zuid-Sudanese overheid en Unicef in april 2006 begonnen met een 'Terug naar School'-campagne. Momenteel volgen ongeveer 1,3 miljoen kinderen onderwijs en meisjes maken circa 34 procent van het totaal aantal schoolgaande kinderen uit.

Helaas is het nog steeds zo dat voor elk kind dat in Zuid-Sudan naar school gaat, er minstens een kind is dat thuisblijft. Meisjes behoren tot de meerderheid van de kinderen die (nog) geen onderwijs volgen.

Gezonde, geschoolde en zelfverzekerde kinderen Unicef vindt dat investeren in onderwijs voor meisjes van cruciaal belang is. Peter Crowley, directeur van het Unicef-kantoor in Zuid-Sudan: "Opgeleide vrouwen overlijden minder vaak tijdens bevallingen en zullen hun kinderen ook naar school sturen. Gezonde, geschoolde en krachtige vrouwen brengen gezonde, geschoolde en zelfverzekerde kinderen voort. Deze kinderen zijn nodig voor de ontwikkeling van Zuid-Sudan."

Unicef zet dit jaar verscheidene programma's in om onderwijs voor meisjes te promoten. Groepen bestaande uit jongeren, vrouwen en andere invloedrijke personen praten onder meer met ouders en gemeenschapsleiders om hen over te halen meisjes naar school te sturen.

Dit jaar heeft Unicef voor haar onderwijsprogramma's in Zuid-Sudan nog 15 miljoen dollar nodig (ruim 9,5 miljoen euro). Dit geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de aanschaf van onderwijsmaterialen, het opleiden van onderwijzers en de bouw van scholen.