Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Digitale kassabon volstaat
Datum: 10/07/2008

Verkopen, producten, prijzen, klanten en bestellingen; kassaâs kunnen tegenwoordig alles opslaan. Dat maakt kassaâs steeds meer de cockpit van uw bedrijf. Slaat u al uw verkoopgegevens ook digitaal op via uw kassa? Dan hoeft u uw kassabonnen niet langer fysiek zeven jaar te bewaren voor de Belastingdienst.

Dit meldde staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën op 1 juli 2008. Voorwaarde is wel dat uw (digitale) administratie toegankelijk is en binnen redelijke termijn raadpleegbaar voor een eventuele controle door de Belastingdienst. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft ook rechtstreeks overleg met de Belastingdienst. Beide organisaties hechten groot belang aan goed functionerende kassasystemen. Het is belangrijk dat u de juiste keuzes maakt op het terrein van winkelautomatisering.

Juiste kassa kiezen
Het HBD steunt u daarin door het aanbod van technologie op het terrein van winkelautomatisering transparant te maken, zoals het eerder voor u heeft gedaan op het gebied van betaalterminals. Het HBD zet het aanbod voor de gehele detailhandelssector op een rij en zorgt dat deze transparantie continu up-to-date wordt gehouden. Hier wordt al enige tijd hard aan gewerkt. Het project past binnen het kader van het programma Ketendigitalisering, dat het HBD in samenwerking met MKB Nederland en het Ministerie van Economische Zaken uitvoert.

Begin oktober presenteert het HBD de eerste resultaten van het pilot-onderzoek gepresenteerd onder softwareleveranciers. Dan vindt ook de lancering plaats onder alle relevante leveranciers van point-of-sale (POS-) systemen voor de Nederlandse detailhandel. Wanneer het project is afgerond, brengen wij u uiteraard direct hiervan op de hoogte.