Waterschap Vallei & Eem

en Voorthuizen klaar

baggerwerkzaamheden in Barneveld en Voorthuizen klaar

Het baggeren in Barneveld en Voorthuizen is klaar. De afgelopen maanden hebben Waterschap Vallei & Eem en de gemeente diverse sloten en vijvers gebaggerd. In Barneveld kregen de wijken Zuid I, Zuid II, Norschoten en bedrijventerrein Harselaar een schoonmaakbeurt. Daar waar mogelijk zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. In de kern Voorthuizen zijn enkele kleinere watergangen en de vijver Molenveen gebaggerd. Ook is daar de asbestbeschoeiing vervangen.

Nu de baggerwerkzaamheden achter de rug zijn, is de baggerachterstand in het stedelijk gebied van Barneveld en Voorthuizen weggewerkt. Dit betekent dat het waterschap en de gemeente in de toekomst alleen nog kleinschalig baggeronderhoud zullen uitvoeren. Dit gebeurt gemiddeld eens in de tien jaar.

13.000 kubieke meter bagger

In totaal is over de afgelopen maanden 13.000 kubieke meter bagger verwijderd. Dat zijn ongeveer 650 vrachtwagens vol. De kwaliteit van de bagger varieerde van klasse 0 (schoon) tot klasse 1(zeer licht verontreinigd). Alleen bij het bedrijventerrein Harselaar is verontreinigde bagger afgevoerd naar een special depot.

Op de bodem van iedere singel of vijver ligt een laag zwarte bagger. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat bestaat uit zand, bladeren, dode waterplanten en stof. De sliblaag groeit ongeveer 1 à 2 centimeter per jaar. Op een gegeven moment is de laag zo dik dat het de afvoer van water belemmert. Bovendien kunnen planten niet meer goed groeien en het water gaat stinken. Door tijdig te baggeren worden deze problemen voorkomen.

Langzaam herstel

Na het baggeren zijn de singels en vijvers helemaal schoon. Het regenwater kan weer voldoende worden afgevoerd. De wateren zien er nog wel een beetje kaal uit. De natuur is nog kwetsbaar en heeft tijd nodig om zich te herstellen.

Geen vis uitzetten!

Het is belangrijk dat er in de net gebaggerde sloot of vijver geen vis wordt uitgezet. Vissen woelen in de schone zandbodem op zoek naar iets eetbaars, maar vinden dat niet. Het water wordt hierdoor troebel. De jonge planten krijgen geen licht en uiteindelijk gaan de vissen dood door gebrek aan zuurstof en voedsel. Met een beetje geduld komen er na verloop van tijd vanzelf weer vissen in de gebaggerde sloten. Veel sloten staan met elkaar in verbinding en bovendien kunnen eitjes van vissen aan de posten van watervogels blijven hangen. De natuur herstelt zich vanzelf.