Gemeente Putten

Delegatie gemeente Putten op werkbezoek in Servië (10-07-2008)


---

Putten, 10 juli 2008

In de periode van 23 t/m 27 juni 2008 hebben de gemeente Putten en IKV Pax Christi een werkbezoek gebracht aan een tweetal gemeenten in Zuidwest Servië (gemeenten Prijepolje en Priboj) in het kader van het driejarig MATRA-project Verbetering openbaar bestuur en samenlevingsopbouw in Zuidwest Servië. Het project is op 1 mei 2008 gestart.

De delegatie van de gemeente Putten was als volgt samengesteld:


- mr. Jan van Putten, burgemeester;


- Nico Gerritsen, wethouder Financiën en Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting;


- Jaap Westhuis, hoofd sector Middelen, tevens contactpersoon namens de gemeente (jwesthuis@putten.nl)

Tijdens het bezoek was ook een thematisch seminar georganiseerd voor de vertegenwoordigers van het lokaal bestuur en niet-gouvernementele organisaties (NGOs) van alle zes gemeenten van Zuidwest Servië met als thema: Lokaal bestuur en NGO's als motor voor EU integratie. Inleiders op het seminar waren drs. Ron van Dartel, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Servië, Nebojsa Lazarevic, vertegen­ woordiger van de Servische regering (bureau voor Europese integratie) en burgemeester Jan van Putten.

Initiatiefnemer van het project is IKV Pax Christi. Deze organisatie heeft in bedoelde regio - één van de meest geïsoleerde gebieden in Servië met grote behoefte aan democratisering en stabiliteit - de uitdaging op zich genomen te werken aan democratisering, interetnische dialoog en Europese integratie.

Doel van het project is het bevorderen van democratisering, het verbeteren van de kwaliteit van het openbaar bestuur en het stimuleren van samenlevingsopbouw op lokaal niveau in een deel van het voormalige Joegoslavië.

IKV Pax Christi heeft de gemeente Putten verzocht voor de duur van het project (mei 2008-mei 2011) haar medewerking te verlenen. Aanleiding daarvoor is de goede expertise die Putten inmiddels heeft opgebouwd in vergelijkbare projecten met de twee partnergemeenten in Roemenië. De gemeente Putten levert een bijdrage in de vorm van overdracht van kennis en ervaring.

Deelname aan het project houdt in: enkele reizen naar het desbetreffende gebied voor het geven van cursussen, deelname aan seminars en ondersteuning bij lokale projecten daar met betrekking tot verbetering van burgerparticipatie, alsmede het ontvangen van enkele delegaties in Putten. Verder worden mogelijkheden onderzocht om ook bestaande partnerrelaties een rol te geven in de activiteiten. Het IKV Pax Christi biedt hierbij ondersteuning.

De gemeenteraad van Putten heeft in 2007 met deelname aan dit project ingestemd.

Dit project wordt financieel ondersteund door het Programma Maatschappelijke Transformatie (Matra) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (kort: Matra Programma, ministerie Buitenlandse Zaken)

De plaats Prijepolje

Burgemeester Van Putten als spreker op het seminar

V.r.n.l.: Nico Gerritsen, burgemeester Van Putten en Ron van Dartal (ambassadeur) tijdens het seminar.

V.l.n.r.:Nico Gerritsen, burgemeester Van Putten, Bert van der Linke (lokale adviseur in de Balkan van KPV Pax Christi), de burgemeester van Prijepolje en de directeur van het gemeentelijk museum.

Het gemeentehuis van Prijepolje.

Het gemeentehuis van Priboj.