Gemeente Barneveld


Integraal Veiligheidsplan Barneveld

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld heeft ingestemd met het Uitvoeringsprogramma 2008-2009 van het Integraal Gemeentelijk Veiligheidsplan 2007-2010. De komende jaren wordt het ingezette beleid op het terrein van openbare orde en veiligheid voortgezet en op een aantal onderdelen uitgebreid. Het Keurmerk Veilig Ondernemen, de aanpak van overlast door honden en de voorbereidingen voor de invoering van een burgernet zijn daarvan de be-langrijkste voorbeelden.

In 2007 heeft de gemeenteraad van Barneveld het Integraal Gemeentelijk Veiligheidsplan voor de periode 2007-2010 vastgesteld. Dit plan bestaat uit twee delen: een gemeentelijk veiligheidsplan en een uitvoeringsprogramma. Dit tweede deel, het Uitvoeringsprogramma 2008-2009, is nu geactualiseerd en door het college van B&W vastgesteld.

Veiligheidspartners
Het Integraal Gemeentelijk Veiligheidsplan 2007-2010 en het Uitvoeringsprogramma 2008-2009 worden opgesteld in samenspraak met de veiligheidspartners. Voor de gemeente zijn dat bewoners, wijkplatforms, brandweer, jongerenwerkers, politie, openbaar ministerie, Bureau HALT en de Veiligheidsregio.

Uitbreiding van activiteiten
In 2009 wordt in alle wijken van de gemeente Barneveld opnieuw een Veiligheidsmonitor gehouden. Deze monitor wordt gebruikt als indicator voor verschillende veiligheidsvraagstukken.
De burgemeester van Barneveld krijgt de bevoegdheid om daders van huiselijk geweld een (tijdelijk) huisverbod op te leggen (waardoor de situatie ter plaatse niet verder uit de hand loopt en de hulpverlening direct kan worden opgestart) en de gemeente start versneld de aanpak van overlast door honden(poep).
Daarnaast start de gemeente na de zomervakantie met de invoering van het Keurmerk Veilig Ondernemen in Voorthuizen en willen de politie en de gemeente Barneveld een burgernet realiseren. Een burgernet draagt bij aan de veiligheid(sgevoelens) in de buurt. Via telefoon (vast, mobiel of per sms) worden geselecteerde inwoners door de politiemeldkamer benaderd met actuele informatie en/of opsporingsvragen. Het is de bedoeling, dat politie en gemeente volgend jaar voorbereidingen treffen voor de invoering van dit burgernet per 1 januari 2010.
Mutatiedatum 10/07/2008