Waterschap Zuiderzeeland


Persbericht, 10 juli 2008 2008/31

Hedendaagse kunst, cultuur en erfgoed in het museumpark

Het Zuiderzeemuseum toont in zijn museumpark dat Nederlands cultureel erfgoed harmonieus samengaat met hedendaagse kunst, design en theater. Tot en met 26 oktober 2008 geven gerenommeerde Nederlandse en internationale kunstenaars, ontwerpers en theatermakers hun visie op cultureel erfgoed door middel van een installatie, kunstwerk of activiteit.

De kunstenaar Arjen Boerstra ontwikkelt op de scheepshelling van het museumpark een modern- antiek vaartuig-voertuig-vliegtuig. Deze zal na realisatie in het natuurgebied geplaatst worden. Boerstra heeft tevens een kiteboat in het entreepaviljoen van het museum geïnstalleerd.

Ida van der Lee onderneemt tot en met 10 juli 2008 de Zouttocht met een historisch zeilschip. Zij bracht een ontheemd schuurtje naar het Zuiderzeemuseum en vervoert momenteel een nooit opgebouwd pandje van het Zuiderzeemuseum naar zijn oorspronkelijk thuis in Zoutkamp. De boot legt onderweg aan bij verschillende plaatsen langs de kustlijn van de voormalige Zuiderzee.

Theatermaker Dick Hauser brengt in augustus acht voorstellingen van Er was eens een dorp in het museumpark. In juli verrast theaterduo Ton & Odette de bezoekers met komisch theater in het museumpark.

Hugo Kaagman plaatste onlangs zijn hedendaagse Delfts blauwe ontwerp in het pand Harderwijk 4. Het uitgangspunt voor zijn werk is het Delfts aardewerk, in zijn woorden een stuk 'Dutch tribal art'. De motieven zijn ontleend aan zeventiende-eeuwse Delfts blauwe tegels, maar krijgen van Kaagman een geheel eigen, speelse invulling met afbeeldingen uit de Nederlandse cultuur.

Sara Blokland heeft het pand Monnickendam 13 ingericht met haar project Van waarde, dat haar visie op verzamelen en de waarde van een collectie uitdrukt. Bij de audio-installatie De Koffiekamer staat de particuliere herinnering aan een object van waarde centraal. De kunstenaarspublicatie Van waarde is te lezen als roman die een geschiedenis vertelt over de Zuiderzee en bewoners van het omringende land. Een geschiedenis die is vastgelegd in foto's, woorden, beschrijvingen en opgeslagen spullen uit het archief van het Zuiderzeemuseum.

Michael Samuels maakte in het pand Enkhuizen 8 een museale kubus met een installatie van tweedehands meubels. De op elkaar gestapelde meubelstukken gaan een contrast aan met de kale ruimte van het pand.

Anu Tuominen laat in het pand Zoutkamp 11 met uiteenlopende objecten op melancholische wijze de simpelheid van het dagelijkse leven zien. Anu Tuominens ontelbare rommelmarktvondsten worden verzameld, gecombineerd, getransformeerd, in een rij gezet, samengevoegd en geclassificeerd.

Zoro Feigl toont in het pand Zwartsluis 1 De Branding. De film De Branding van Zoro Feigl gaat over de kracht van water en toont de installaties, die hij en Natasha Rosling creëerden voor de tentoonstelling De Branding.

Studio Job ontwierp Farm, een installatie van dertig bronzen en palissanderhouten objecten voor Zuiderwoude, een van de boerderijschuren van het museumpark.

De Belg Jan De Pooter heeft in het museumpark zijn Vlot van Vespacianus gebouwd en heeft momenteel een aanmeerplaats in het natuurgebied. Zijn meest recente kunstwerk Work of a sailor is te zien in het museum.

Jubileummanifestatie
Het Zuiderzeemuseum viert zijn zestigjarige jubileum met een uitgebreide manifestatie en illustreert hiermee de nieuwe koers van het museum. Het vernieuwde museum legt verbanden, zoekt de wereld op en toont Nederland in al zijn facetten: kunst, cultuur, ontwerp, erfgoed, design en geschiedenis. Een groot aantal gerenommeerde kunstenaars, ontwerpers en gastconservatoren zet het jubileum luister bij met een tentoonstelling, installatie, kunstwerk of activiteit. Dit zijn onder meer Studio Job, Atelier van Lieshout, Hugo Kaagman, Koninklijke Tichelaar, Dick Hauser, Martin Bril, Gross. Max. en Piet Oudolf.

De jubileummanifestatie is vanaf 5 juni 2008 in het museum, museumpark en natuurgebied van het Zuiderzeemuseum. Kijk voor het volledige jubileumprogramma op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.


---
Noot voor redactie,