Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Rumi en Erasmus, een dubbelportret van twee denkers over tolerantie en humanisme

Op donderdag 10 juli wordt een kunstwerk onthuld in de Erasmusbuurt van Rotterdam: een geschilderd dubbelportret van Erasmus en van de Iraanse dichter-filosoof Rumi Mevlani. Op het schilderij staat de tekst "Wij komen om te verenigen, niet om te scheiden," afkomstig uit een gedicht van Rumi. De schildering op aluminium is gemaakt door de Groningse kunstenaar Ahmad Haraji en is onderdeel van de herinrichting van de Erasmusbuurt.

Door de twee grote vertegenwoordigers van 'oosters' en 'westers' humanisme in één portret te vereeuwigen, heeft de Erasmusbuurt in Rotterdam-Noord een bijzonder kunstwerk gekregen. Jalal ad-Din Rumi (¹ 1273) en Desiderius Erasmus (¹ 1536) hebben een geweldige invloed uitgeoefend op het geestesleven wereldwijd. In opdracht van Opbouwwerk Sonor en het Centrum Beeldende Kunst portretteerde Ahmad Reza Haraji de dichter en de denker op een unieke wijze. Gesitueerd in een 'Hollandse' compositie van Mondriaan en gelardeerd met 'Perzische' beeldkenmerken getuigt Ahmad van een bijzonder kosmopolitisme. Het werk werd verrijkt met een regel uit een gedicht van Rumi: We zijn gekomen om te verenigen. We zijn niet gekomen om te scheiden.

Wij heten u op donderdag 10 juli 2008 van harte welkom naast de Gültepe moskee, aan de Erasmusstraat 137, waar de muurschildering "Rumi & Erasmus" om 17.00u zal worden onthuld. Emeritushoogleraar Jan van Herwaarden (Erasmus Universiteit Rotterdam) zal het werk onthullen met een eerbetoon aan beide denkers. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de derwisje groep "Kardele muzik". Na afloop is er een receptie op de speelplaats van basisschool de Klimop aan de Erasmusstraat. Met de muurschildering krijgt de herinrichting van de buurt een aanvang. Daarom is er 's middags om 15.00u ook een kinderprogramma op het speelplein. 's Avonds volgt een gesprek met de bewoners over de vernieuwing van de buurt.

Het kunstwerk is een initiatief van het Steunpunt Oude Noorden en een startsein voor de herinrichting van de Erasmusbuurt. Het initiatief werd genomen in 2007 toen het "Mevlana-jaar" werd gevierd. In de Turkse gemeenschap staat Rumi bekend onder de naam Mevlana.

Donderdag 10 juli 2008 - 17.00u

Onthulling kunstwerk "Erasmus & Rumi" van Ahmad Reza Haraji

Erasmusstraat 137, Rotterdam-Noord



Ingezonden persbericht