Provincie Zuid-Holland
ZUID-Holland: VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 8 JULI 2008

Vergadering Gedeputeerde Staten 8 juli 2008
Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 8 juli 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

'Duurzame Dinsdag'
Provinciale Staten willen van Gedeputeerde Staten (GS) weten of zij Duurzame Dinsdag, dat dit jaar valt op 2 september, willen aangrijpen om de aandacht te vestigen op duurzaamheid, ook binnen de ambtelijke organisatie. GS geven aan dat in het kader van Duurzame Dinsdag verschillende projecten en initiatieven zijn aangemeld bij de organisatie van die dag. Een aantal inzendingen zal op 2 september op het Provinciehuis in het zonnetje worden gezet. 3 september is een themadag voor Statenleden. Binnen de ambtelijke organisatie is er veel aandacht voor duurzame bedrijfsvoering en het maken van duurzame keuzes. De vragenstellers vragen of de fiets en het openbaar vervoer meer gestimuleerd zou kunnen worden binnen het Provinciehuis. GS zijn van mening dat het Provinciehuis goede fietsfaciliteiten heeft en goed bereikbaar is per openbaar vervoer. Op Duurzame Dinsdag zullen zij medewerkers oproepen zoveel mogelijk met de fiets te komen en de eerste contacten zijn gelegd om het plein van het Provinciehuis om te toveren tot een Sociale Fietsen Werkplaats waar Statenleden en werknemers gratis hun fiets kunnen laten maken.

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2178 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Ruim 5,8 miljoen euro voor herstructurering bedrijventerreinen in Zuid-Holland
Gedeputeerde Staten hebben deze week 5,8 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de herstructurering van bedrijventerreinen. Voor het eerst heeft de provincie daarbij gebruik gemaakt van de ruimtetoets en kwaliteitstoets. Deze toetsen geven inzicht in zowel het ambitieniveau op het gebied van ruimtewinst en kwaliteit voor het betreffende project als de haalbaarheid daarvan. Met de tweede tender wordt zelfs meer dan 10% ruimtewinst behaald. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de doelstellingen op het gebied van intensief en meervoudig ruimtegebruik en kwaliteit.

De provincie verleent de subsidies in het kader van de Uitvoeringssubsidie Herstructurering Bedrijventerreinen (UHB). Door de UHB-subsidiering kunnen zeven projecten in uitvoering worden genomen en wordt circa 120 hectare verouderd bedrijventerrein geherstructureerd. Samen met de tender van 2007 en de eerste tender van 2008 is 478 ha van de beoogde 750 ha uit het coalitieakkoord geborgd.

Meer overlevingskans voor weidevogels met drie projecten
In de polder Westeinde, tussen Stompwijk en de A4, gaat Staatsbosbeheer het gebied zo inrichten dat de weidevogels meer kans hebben om te overleven. Gedeputeerde Staten stellen eenmalig een subsidie beschikbaar van 66.050,00 euro.

Gelijksoortige projecten om te voorkomen dat de weidevogelstand achteruit gaat zijn er in de Krimpenerwaard en in de Aalkeetbuitenpolder bij Vlaardingen. Hier worden de projecten uitgevoerd door Natuurlijk Platteland West respectievelijk door de Vereniging Natuurmonumenten. Die ontvangen hiervoor incidentele subsidies van 62.748,00 euro respectievelijk van 122.570,00 euro.

Het doel van de projecten is de aantallen weidevogels in stand te houden door verbetering van de omstandigheden in de weidevogelgebieden. Voor weidevogelprojecten in Zuid-Holland is voor dit jaar in totaal 300.000,00 euro toegekend door het ministerie van Landbouw. De provincie beoordeelt en beschikt over de subsidieaanvragen en verdeelt het geld.

Groen en blauw in de Hoeksche Waard
Gedeputeerde Staten hebben aan de Commissie Hoeksche Waard een eenmalige subsidie verleend voor verbetering van het groenblauwe netwerk. In de Hoeksche Waard ligt een netwerk van kreken en groene dijken, dat karakteristiek is voor het landschap. De subsidie dient voor verbetering van de randen langs kreken en dijken, langs akkers en weilanden en langs watergangen en wegen. Dit zogenoemde fijnmazige netwerk verbindt grote en kleine landschapselementen met de landbouw en bevordert de ecologische balans in het landschap.

Instemming met Europese Kaderrichtlijn Water
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de Europese Kaderrichtlijn Water die sinds 2000 van kracht is en waarvan de uitvoering en toepassing in 2009 moet zijn afgerond. De instemming houdt onder andere in dat de provincie zich verplicht om mogelijke risicovolle bodemverontreinigingen in de buurt van drinkwaterwinningen te onderzoeken. Indien nodig worden die gesaneerd of beheersbaar gemaakt. Ook verplicht de provincie zich tot onderzoek naar knelpunten in de toestand van het grondwater en tot het opstellen van een aanvullende monitor. De kosten hiervan bedragen in totaal 960.000,00 euro gedurende de planperiode 2010-2015.

Andere verplichtingen bestaan uit het koppelen van resultaten aan de droogtebestrijding in de Natura 2000 gebieden en het inzetten van provinciale instrumenten om in 2015, uiterlijk in 2027, voor een goede toestand van grond- en oppervlaktewater te zorgen.

Toekomstige Leidse moskee moet minaret inkorten vanwege molen
Binnen de molenbeschermingszone van Leidse molen De Heesterboom kan een moskee gebouwd worden zonder aantasting van de molenbiotoop (de windvang). Het bouwvolume van de moskee voldoet aan de criteria die binnen de molenbiotoop gelden. Wel moet de geplande minaret 10 meter korter, waarmee de maximaal toegestane hoogte uitkomt op 20 meter. Dat is dezelfde hoogte als het huidige schoolgebouw dat daar verdwijnt. Ook moet het bovenste deel van de minaret zo slank mogelijk worden. Op die manier wordt de windvang van de molen niet beperkt en blijft het zicht op de molen zoveel mogelijk gewaarborgd.

Dit besluit hebben Gedeputeerde Staten genomen op basis van de molenbiotoopregels van de provincie, zoals opgenomen in de Nota Regels voor Ruimte. Andere beoordelingscriteria die voor het bouwplan kunnen gelden, zijn buiten beschouwing gelaten.

Provincie adviseert OCW over subsidie Zuid-Hollandse culturele instellingen
Jeugdtheatergroep Max., Stichting Koorbegeleidingen, en Stichting Educatieve Orkestprojecten: deze drie Zuid-Hollandse culturele instellingen moeten landelijke subsidie krijgen. Zo luidt het advies van Gedeputeerde Staten aan minister Plasterk (OCW). De komende jaren geldt een nieuwe landelijke subsidiesystematiek voor instellingen voor podiumkunsten.

Als het aan de landelijke Raad voor Cultuur ligt, komt de Stichting Educatieve Orkestprojecten niet in aanmerking voor deze landelijke subsidie. Maar volgens de provincie is de stichting belangrijk genoeg om een positief advies uit te brengen: zo is het de enige instelling in Nederland die grootschalige zangprojecten op hoog artistiek niveau ontwikkelt en uitvoert voor de jeugd, en kan het bijvoorbeeld ook als enige aanbieder van cultuureducatie een professioneel orkest inzetten. Gedeputeerde Staten vragen de minister daarom om het negatieve advies van de Raad voor Cultuur niet over te nemen.

GS vestigen daarnaast speciale aandacht op Stichting de Veenfabriek, die via de cultuurfondsen in aanmerking wil komen voor landelijke subsidie. Omdat De Veenfabriek steeds meer een regionale functie heeft, adviseren GS ook positief over subsidieverstrekking aan deze culturele instelling.

Landschappelijke tegenprestatie voor uitbreiding bollenbedrijf Hillegom
De provincie Zuid-Holland, de gemeente Hillegom en het bollenhandelsbedrijf Nord Lommerse hebben een jaren slepend probleem van de uitbreiding van het agrarisch handels- en exportbedrijf gezamenlijk opgelost. Nord Lommerse wil aanzienlijk uitbreiden, terwijl de planologische regelgeving slechts beperkte uitbreiding toestaat. Het provinciale streekplanbeleid streeft bovendien naar verplaatsing van deze bedrijven naar bedrijventerreinen. In de praktijk gebeurt dit niet omdat een verplaatsing vele miljoenen euro's kost. De overeengekomen oplossing houdt in dat voor de bedrijfsuitbreiding een landschappelijke tegenprestatie wordt geleverd ter waarde van 147.000,00 euro. Hierbij gaat het om een landschappelijke inpassing van het bedrijf en een bijdrage aan een nog op te richten fonds voor de sanering van leegstaande bedrijfsgebouwen.

Lees hier het hele persbericht.

Meer ruimtelijke kwaliteit met Moo! Zuid-Holland
Met het actieprogramma Moo! Zuid-Holland gaat de provincie de strijd aan tegen de verrommeling van het landschap. Doel is het verbeteren en waarborgen van de landschappelijke kwaliteit. Het actieprogramma bestaat uit drie onderdelen. Het aanstellen van een adviseur ruimtelijke kwaliteit, twee pilotprojecten om de kwaliteit van bedrijventerreinen te vergroten en twee zogeheten route-ontwerpen, waarbij voor een weg cq. route een integrale ruimtelijke visie wordt gemaakt.

De provincie Zuid-Holland is met alle verstedelijking, kassengebieden en werklandschappen een van de provincies die zwaar onder vuur ligt als het gaat om landschappelijke kwaliteit. Uit onderzoek en berichten in verschillende media blijkt dat veel mensen het landschap als verrommeld ervaren. De afgelopen maanden is geanalyseerd wat wordt verstaan onder verrommeling en ruimtelijke kwaliteit. Hierbij is, specifiek voor de Zuid-Hollandse situatie, gebruik gemaakt van de expertise van twee ontwerpbureaus (LOLA en West 8). Zij hebben mee gedacht en input geleverd voor het actieprogramma.

Lees hier het hele persbericht.

Agrarisch bedrijf in Krimpenerwaard aangekocht voor nieuwe natuur
De Dienst Landelijk Gebied heeft in de noordrand van de Krimpenerwaard een bedrijf met een omvang van circa 20 hectare grond aangekocht. Dit is gebeurd in opdracht van provincie Zuid-Holland en in het kader van het Veenweidepact Krimpenerwaard. De eigenaar van het bedrijf zal op een locatie buiten de Krimpenerwaard zijn bedrijf voortzetten.

Het bedrijf is op basis van de nieuwe aanpak voor de grondverwerving in de Krimpenerwaard aangekocht. Daarmee is het de eerste aankoop sinds kort geleden is begonnen met verwerving op basis van volledige schadeloosstelling.
De aangekochte grond ligt in het toekomstige natuurgebied. Met deze aankoop wordt uitvoering gegeven aan het Veenweidepact. Er vinden al met veel grondeigenaren onderhandelingen plaats. Die onderhandelingen gaan zowel over verwerving van gronden als over particulier natuurbeheer en kavelruil. De aangekochte grond wordt ingericht als nieuwe natuur die past bij het veenweidelandschap van de Krimpenerwaard. Het Veenweidepact is in december 2005 gesloten en ondertekend door de gemeenten in de Krimpenerwaard, de provincie, het hoogheemraadschap, en zeven maatschappelijke organisaties Het pact houdt onder andere in dat 2450 hectare agrarische grond verandert in natuur- en recreatiegebied.

Noot voor de pers:
Bron: Afdeling Communicatie, telefoonnummer: 070-441 6622