Ingezonden persbericht

Wakker Dier ontdekt legbatterijei in scharrelsalades C1000 en Johma

Amsterdam, 10 juli 2008; Wakker Dier heeft ontdekt dat in de 'scharrelei'-salade van C1000 en Johma eieren uit de legbatterij zitten. Beide bedrijven hebben dit feit toegegeven. De stukjes ei in de salades zijn weliswaar van scharrelkippen, maar de mayonaisesaus is gemaakt met legbatterijei. Wakker Dier stapt vandaag naar de Reclame Code Commissie om een verbod te eisen. Zowel C1000 als Johma hebben in een reactie aan Wakker Dier toegezegd op termijn geheel over te schakelen op scharreleieren, respectievelijk in het najaar 2008 en eind 2009. Wakker Dier vindt echter dat Johma en C1000 hun klanten misleiden als de salades in de tussentijd als 'scharrelei'-salade worden verkocht.

In 2004 stopten, na een campagne van Wakker Dier, alle supermarkten vanwege het dierenleed met de verkoop van legbatterijeieren. Steeds meer groothandels en fabrikanten van mayonaise, koekjes en cake volgen dit goede voorbeeld. De gemiddelde Nederlander eet 140 'tafel'-eieren en 42 eieren per jaar, die onzichtbaar zijn verwerkt in koekjes, cake en mayonaise. Deze laatste eieren zijn voor een groot deel nog eieren uit de legbatterij.

In de legbatterij leeft een kip op minder dan een A4'tje leefruimte (550 cm²) achter tralies. Ze heeft geen zitstok, legnest of scharrelruimte. Scharrelkippen komen niet buiten, maar lopen wel los in een schuur met stro, zitstok en legnest. Vrije-uitloopeieren en biologische eieren komen van kippen die los buiten lopen. In Nederland zitten nog steeds 19 miljoen kippen in de legbatterij. Nederland is het meest pluimveedichte land ter wereld.

Onderzoeksbureau Team Vier deed afgelopen najaar in opdracht van Wakker Dier representatief onderzoek naar de mening van consumenten over het gebruik van legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise: acht van de tien consumenten willen dat fabrikanten overschakelen op scharreleieren en zijn hiervoor bereid een realistische meerprijs te betalen. Negen van de tien consumenten willen graag dat op de verpakking wordt vermeld wat voor soort eieren in producten als salades, mayonaise en koekjes is verwerkt. Twee van de drie consumenten willen zelfs dat op de verpakking een waarschuwing komt als legbatterijeieren zijn gebruikt.