Ingezonden persbericht

Statenfractie Provincie Utrecht

Persbericht - 11 juli 2008

PvdA en VVD willen zonder CDA verder, CDA onaangenaam verrast

De fractievoorzitters van de PvdA en de VVD hebben de fractievoorzitter van het CDA meegedeeld dat deze partijen de politieke samenwerking wensen te beëindigen. Het CDA is hierdoor onaangenaam verrast want zij hebben als coalitiepartijen het zittend college en het overeengekomen collegeprogramma steeds gesteund.

De PvdA en VVD hebben drie onderwerpen genoemd waarvan zij vinden dat het CDA de samenwerking frustreert: de duurzame inrichting van het landelijk gebied, het dossier Bouwen en wonen en bestuurlijke organisatie. CDA fractievoorzitter Petra Doornenbal reageert verbaasd op deze argumentatie: 'Over de inrichting van het landelijk gebied is niet eens een verschil van inzicht geweest, dit komt écht uit de lucht vallen. Over het dossier Bouwen en wonen is in grote mate consensus. Het CDA vindt het uitermate belangrijk dat de inzet zich voornamelijk richt op de binnenstedelijke opgave. Het bij voorbaat al nieuwe locaties zoeken zal de druk op de realisatie van de woningbouwopgaven binnen de bestaande locaties laten afnemen. Exact dezelfde redenatie heeft ook de VVD uitgesproken in de laatste openbare commissievergadering op 2 juni jl. Over het laatste onderwerp, de bestuurlijke organisatie (herindelingen) zijn de partijen het in de coalitieonderhandelingen vorig jaar eens geworden dat hierover een verschil van inzicht mag bestaan. Dus om dit nu als argument te gebruiken is echt een teken van zwakte! Blijkbaar word goed overleg dat wij als CDA voorstaan en volgens ons voorwaarde is voor een goede samenwerking met mede-overheden en organisaties als zand in de machine ervaren door de PvdA en de VVD. Als er irritatie is, spreek je dat uit, en praat je daarover met elkaar. De handdoek in de ring gooien zonder vooraf te waarschuwen komt erg rauw op ons dak vallen.'
De nu ontstane situatie zal naar het zich laat aanzien in de eerstvolgende openbare Provinciale Statenvergadering besproken worden.