Gemeente Den Haag
Laatste charter krachtwijken ondertekend in Den Haag

Op 10 juli hebben minister Vogelaar en de wethouders van de krachtwijken in Den Haag het laatste charter voor de 40 krachtwijken ondertekend. Hiermee heeft minister Vogelaar een eerste bijdrage van 25 miljoen euro toegezegd voor 2008, 2009 en 2010 voor Transvaal, de Schildersbuurt, Den Haag Zuidwest en de Stationsbuurt/Rivierenbuurt. Door deze toezegging kan het vliegwiel op gang komen dat de wijken in tien jaar omhoog moet stoten.

De wethouders van de krachtwijken - Van Alphen, Dekker, Kool en Norder - zijn blij dat er gestart kan worden met het uitwerken van de Business Cases. Hierin staan 70 concrete projecten voor de wijken beschreven.

Meerjarige financiering
Om alle Business Cases te realiseren is meer geld nodig, hierover zijn extra afspraken gemaakt. Zo maken Den Haag en het Rijk voorstellen voor de financiering voor 2011 tot 2017. Ook kijken partijen waar cofinanciering mogelijk is. Daarnaast hebben gemeente en het Rijk afgesproken dat zij binnen één jaar de behoefte aan nieuwbouw en grootstedelijke vernieuwing gaan onderzoeken.

De gemeente en de woningbouwcorporaties Haagwonen, Vestia en Staedion hebben reeds in april afgesproken om tot 2017 2,7 miljard euro te investeren in het woon- en werkklimaat van de krachtwijken. Deze raamovereenkomst is 10 juli ook ondertekend door de corporaties en de gemeente.

Meervoudige problematiek vraagt om integrale aanpak
Ruim 115.000 inwoners, ofwel een kwart van alle Hagenaars, wonen in een krachtwijk. Ze voelen zich vaker onveilig, zijn vaker werkloos, er komt meer armoede voor, de schooluitval is hoog en er zijn meer achterstandsleerlingen. Er zijn ook meer problemen als gevolg van overbewoning en illegale (onder-)huur, drugspanden en overlastgevende gezinnen. De gemeente, het Rijk en de corporaties zijn het erover eens dat het charter en de raamovereenkomst goede mogelijkheden bieden om deze problematiek aan te pakken. Ze gaan samenwerken aan een vitale woon-, werk- en leefomgeving waar het prettig wonen is en waar de mensen betrokken zijn bij de samenleving. Deze samenwerking moet er voor zorgen dat Transvaal, de Schildersbuurt, Den Haag Zuidwest en de Stationsbuurt/Rivierenbuurt in 2017 op het Haags gemiddelde zitten.

Noot voor de pers:
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Annemie van Kempen, telefoon 070 3532622 of
06 15839871.