Gemeente Den Haag
18 meter lange potvis strandt op Scheveningen!

DEN HAAG - Bezoekers zullen op vandaag vreemd opkijken wanneer zij een levensgrote potvis op het strand van Scheveningen zien liggen. Zeebiologen en overige hulpinstanties hoeven echter niet in grote getale uit te rukken: het betreft hier namelijk een kunstproject dat t/m zaterdag 12 juli op het strand te bewonderen is.

Muzee Scheveningen en Den Haag Marketing gaan in samenwerking met het Belgisch kunstenaarscollectief Captain Boomer de magie van de potvisstranding reconstrueren. Voor de 'Potvis Zomertoer 2008' heeft de beeldhouwer Zephyr (pseudoniem van Dirk Claesen) een complete potvis gereconstrueerd. Het beeld is maar liefst achttien meter lang en weegt twee ton. Het is gemaakt van hout, aluminium en polyester.

Door de eeuwen heen betekende de stranding van een potvis grote opwinding en bedrijvigheid. In 1995 spoelden er voor het laatst drie potvissen aan op Scheveningen. Dit leidde tot een enorme toestroom van mensen en media. Op donderdag 10, vrijdag 11, en zaterdag 12 juli zal er nu weer een potvis op het strand van Scheveningen te vinden zijn!

Muzee Scheveningen
De potvis wordt op donderdag 10 juli om 04.30 uur net binnen de vloedlijn op het Scheveningse strand geplaatst, nabij de keerlus van tramlijn 11. Gedurende drie dagen zullen acteurs en een snijploeg van het Natuurhistorisch Museum aanwezig zijn om van het kunstwerk een levendig tafereel te maken.

Op zaterdagmiddag 12 juli wordt het beeld met een hoogwerker verplaatst naar de binnenplaats van Muzee Scheveningen aan de Neptunusstraat 92. Muzee Scheveningen wil met dit evenement de aandacht vestigen op de unieke zeebiologische collectie die in het Muzee te bewonderen is. Ook wordt met deze gefingeerde stranding de aandacht gevraagd voor de precaire situatie van vele walvisachtigen in de wereldzeeën.

Den Haag Marketing
Den Haag Marketing is de overkoepelende marketing en promotie organisatie voor de stad Den Haag en haar beide badplaatsen Scheveningen en Kijkduin. Het Haags Uitburo, de VVV kantoren, het Convention bureau en Den Haag Topsport zijn onderdeel van Den Haag Marketing.

Noot voor redactie,

Gemeente Den Haag