Ingezonden persbericht

Restaurants overwegend positief na eerste week rookverbod
Diverse onderzoeken en geluiden uit de markt wijzen erop dat de horeca in een negatieve spiraal terecht dreigt te komen door het onlangs ingevoerde rookverbod.
Het valt niet te ontkennen dat niet iedereen blij is met de maatregelen van de overheid, maar een grootschalig onderzoek onder 917 restaurants van restaurantgids dinnersite.nl laat gelukkig ook de andere kant van de medaille zien.
Na 1 week rookverbod reageren Nederlandse restauranteigenaren opvallend positief.
Slechts 19% heeft een negatieve indruk betreffende het rookverbod en een minderheid verwacht op korte (27%) en op lange termijn (15%) omzetverlies. Van de gasten reageerden 52% positief tot zeer positief op het rookverbod, onder het personeel was dit 50%.
Van de restaurants zegt 10% een rookruimte binnen te hebben en heeft bijna 80% plek buiten waar rokers terecht kunnen. Daarvan is 28% overdekt en 11% zelfs verwarmd .
Veel restaurateurs zien de noodzaak van deze aanpassingen omdat anders, bij slechtere weersomstandigheden, omzetderving wordt verwacht door het overslaan van dessert en/of koffie na een diner. De eerste week was voor veel restaurants onwennig; er wordt nu veel meer door de zaak heengelopen en het is vaak zoeken naar gasten die van tafel zijn om hen te wijzen op een gereed gerecht.
Bijna 50% verwacht een stijging van het aantal nieuwe gasten dat voorheen horeca meden vanwege de rook.
Voor gasten die niet buiten roken kunnen heeft dinnersite.nl een aparte pagina met rookmogelijkheden in restaurants neergezet.

Klik hier om de resultaten van de enquete te bekijken.