Gemeente Delft

Delft: Scholingsbeleid volwassen 2008 - 2011

Delft verruimt de mogelijkheden voor scholing voor haar inwoners van 18 jaar en ouder. Deze scholing vindt bij voorkeur plaats als onderdeel van een traject gericht op werk of maatschappelijke activering.

Doelgroepen zijn met name Delftenaren zonder werk of met een zwakke positie op de arbeidsmarkt, jongeren zonder startkwalificatie, Delftenaren met een niet actuele opleiding of een opleiding gevolgd in een ander land en laaggeletterden.

De komende periode wordt deelname aan scholing door uitkeringsgerechtigden gestimuleerd om de uitstroom naar werk ook duurzaam te laten zijn. Daarnaast kan scholing worden ingezet voor het verbeteren van de positie op de arbeidsmarkt. Het doel is het bevorderen van duurzame economische zelfstandigheid. De inzet van scholing is nauw verbonden met de Wet werk en bijstand (Wwb).

Volwasseneneducatie wordt onderverdeeld in drie categorieën:
1. Basiseducatie: scholing gericht op persoonlijke ontplooiing en het verbeteren van mogelijkheden voor maatschappelijke (arbeids)participatie.

2. Beroepsgerichte scholing (t/m MBO niveau 2): scholing met als doel het behalen van een startkwalificatie. De gemeente Delft stimuleert deelname aan beroepsgerichte scholing, waarbij in beginsel uitgegaan wordt van een BBL-opleiding in combinatie met werk of een stage.

3. Hoger onderwijs (MBO op niveau 3-4, HBO of WO): scholing met als doel positieverbetering van de klant die dit wil en kan. Het volgen van een opleiding MBO op niveau 3-4 was voorheen geen optie.



Gemeente Delft