VSNU

Internationalisering loont

Universitaire studenten die tijdens hun studie ervaring opdoen in het buitenland halen hogere cijfers en bereiken na hun de studie een hoger inkomen, zo blijkt uit het Nufficrapport `Internationalisering in het onderwijs in Nederland 2007'. De universiteiten zien hierin een bevestiging van het belang van internationalisering voor het Nederlandse hoger onderwijs.

De Vereniging van Universiteiten ziet internationalisering als een integraal onderdeel van goed wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, met groot nut voor economie en samenleving in den brede. Het speelveld voor zowel instellingen als studenten is steeds internationaler. De afgelopen tien jaar is in Europa gewerkt aan de totstandkoming van de Europese Hoger onderwijsruimte. In dat kader wordt transparantie en harmonisatie van het Europese onderwijssysteem bevorderd, onder andere ten behoeve van mobiliteit. De VSNU hecht veel belang aan deze ontwikkeling.

Buitenlandse studenten in Nederland Aan de Nederlandse universiteiten worden binnen de International Classrooms studenten voorbereid op een steeds internationaler wordende arbeidsmarkt. Hierbij hoort een internationale studentenpopulatie. De Nederlandse universiteiten trekken veel buitenlandse studenten. Ze zien dat als bewijs voor de hoge kwaliteit van onderwijs dat zij leveren. Het is de ambitie om nog meer studenten en diverse buitenlanden aan te trekken. Dit gebeurt onder meer door te participeren in internationale netwerken, via beurzen, missies naar het buitenland en het aanbieden van joint degrees. Aan de andere kant selecteren de Nederlandse universiteiten welke internationale studenten worden toegelaten. Hierdoor ontstaat een studentenpopulatie van hoge kwaliteit. De Nederlandse kenniseconomie heeft een direct belang bij dit netwerk van hoog opgeleide alumni. De discussie zou zich dan ook moeten toespitsen op hoe we dit talent kunnen behouden voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Nederlandse studenten naar het buitenland Vergeleken met andere landen gaan er weinig Nederlandse studenten over de grens studeren. De meeste Nederlandse studenten die in het buitenland studie-ervaring opdoen in het buitenland gaan naar Belgische of Britse universiteiten. De Nederlandse universiteiten spannen zich in om internationale ervaring te bevorderen. Ook hiervoor zijn joint degrees een belangrijk middel. Hierin bieden universiteiten gezamenlijk met een buitenlandse partnerinstelling een curriculum aan. Tot op heden biedt de wet geen mogelijkheden ook een gezamenlijk diploma te verstrekken, maar de minister heeft aangekondigd de wet hier op aan te gaan passen. Dit is de universiteiten zeer welkom.